Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Перший семінар з гармонійного розвитку сіл Кам’яномостівської ОТГ

 

image514-15 грудняу приміщенні сільради 15 представників громадськості, депутати всіх сіл об’єднаної територіальної громади (ОТГ) на семінарі «Гармонійний розвиток ОТГ через баланс прав та інтересів периферійних громад» за допомогою ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» (ФРММ)проаналізували виклики гармонійного розвитку,спільно шукали формулу балансуправ/інтересів сіл у бюджетному і процесах соціально-економічного розвитку об’єднаної громади,планували подальші спільні кроки до спроможної гармонійної громади та вчились шукати ресурси. Програма заходу.

 

Кам’яномостівська об’єднана територіальна громада (ОТГ) має у своєму складі неоднорідні за розмірами й, відповідно, можливостями, населені пункти. Від потужних села Кам’яний міст (1160 чол.), селища Кам’яний Міст (1425 чол.) і середніх Кримка (998 чол.), Катеринка (738 чол.) до дуже маленьких депресивних сіл Петрівка (63 чол.) і Коломіївка (14 чол.).

 

Тренер та експерт ФРММ Тетяна Золотухіна, представляючи результати дослідження ФРММ «Первинне діагностування ОТГ Миколаївської області на предмет врахування інтересів периферійних громад зазначила:

«….Ми провели дослідження у Баштанської міської, Воскресенської селищної Куцурубської і Кам’яномостівської сільських ОТГ.

Наш головний висновок — команда голови Олександра Ляхова у 2017 р є серед тих, хто у 2017 р вже зробив доброчесні кроки до гармонії прав/інтереси середніх та великих сіл як при стратегічному плануванні розвитку на 2017-20 роки, так і при фінансуванні інфраструктурних проектів розвитку протягом 2017 р.

У Кам’яномостівської ОТГ не спостерігається намірів направити левову частину ресурсів до адміністративного центру громади.

По-перше, це ми побачили проаналізував, як цільові (галузеві) програми Кам’яномостівської сільської ради, так і перспективні інвестиційні проекти розвитку, що містяться у додатку до Плану соціально економічного Кам’яномостівської сільської ради на 2017 -2020 роки.

Так у стратегічних документах ОТГ заплановано радою ОТГ рівномірний розвитку сіл, що увійшли до складу громади. Цей висновок постає з аналізу затверджених об’єктів в розрізі сіл до 2020 р Кам’яномостівської сільської ради, а також їх фінансування.

А саме:

image6image7

 

 

Є надія, що проект «Стратегії розвитку Кам’яномостівської громади на 2018-2028.р.р.» що зараз розробляється робочою групою Кам’яномостівської сільської ради за допомогою програми ДОБРЕ також врахує інтереси периферійних громад, що увійшли до об’єднаної громади. А ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва в цьому Вам допоможе» — підсумувала Тетяна Золотухіна

 

По-друге,це ми побачили з аналізу структури капітальних видатків бюджету Кам’яномостівської ОТГ на 2017р. Маємо більш-менш рівномірне розподілення ресурсів на фінансування проектів розвитку.  А саме:

image8

Як видно з гістограми села Петрівка та Коломіївка – білі плями в стратегічному розвитку громади.

З одного боку даний факт можна вважати порушенням інтересів мешканців відповідних населених image9пунктів. А з іншого — ці населені пункти мають всі ознаки вимираючого села, як не прикро це констатувати: село Петрівка 63 мешканців за реєстрацією,село Коломіївка налічує тільки 14.

В даних населених пунктах не має медичних закладів, закладів освіти, в тому числі дошкільної, клубів, систем водопостачання та водовідведення та іншої інфраструктури. За статистичними даними не зареєстровано населення дошкільного та шкільного віку. Тому сама громада повинна вирішити що робити з цими селами.

 

У підсумку, учасники майстерні погодились з нагальністю обговорення висновків та рекомендацій аналітичного дослідження ФРММ «Первинне діагностування ОТГ Миколаївської області  на предмет врахування інтересів периферійних громад» на круглому столі за участю команди Олександра Ляхова, депутатів, старост та громадськості всіх сіл ОТГ. Орієнтовна дата круглого столу – перша декада січня 2018 р.

 

Формування спроможної гармонійної Кам’яномостівськоїсільської об’єднаної громади триває!

 

Прес- служби ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» та Виконавчого комітету Кам’яномостівської сільської ради.

__________________________________________________________________

Семінар проводився в рамках проекту «Місцева демократія для гармонійного розвитку сіл в ОТГ Миколаївщини», які реалізується ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» в рамках діяльності всеукраїнської мережі «Ресурсні центри сприяння місцевої демократі» при партнерстві з Першим та Другим Миколаївськими місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги (ПВПД) за методичної підтримки ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» та грантової підтримки МФ «Відродження».

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>