Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Як селяни за якістю життя здоганяють городян

26941028_1572043659544159_879190400_nСаме це обговорили 38 представників громадськості, депутати більшості сіл об’єднаної територіальної громади (ОТГ), що стали учасниками Всебаштанського форуму гармонійного розвитку гармонійного розвитку громади, що відбувся 23 січня у приміщенні міської ради.

Учасники Форуму за допомогою ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» (ФРММ) проаналізували досягнення та виклики першого року розвитку в об’єднаної територіальної громаді завдяки застосування можливостей Статуту ОТГ, національного законодавства, стратегічного планування та управлінської структури виконавчих органів міськради для забезпечення балансу прав/інтересів сіл, селища та міста у бюджетному і процесах соціально-економічного розвитку ОТГ.

Фото з Форуму. Матеріали Форуму з текстом дослідження та презентацією ФРММ

Баштанська міська об’єднана територіальна громада (ОТГ) з 2016 року має у своєму складі неоднорідні за розмірами й, відповідно, можливостями, населені пункти. Це м Баштанка селище Андріївка та 24 села.

Тренер та експерт ФРММ Тетяна Золотухіна, представляючи результати дослідження ФРММ «Первинне діагностування ОТГ Миколаївської області на предмет врахування інтересів периферійних громад» зазначила:

«….Ми провели дослідження у Баштанської міської, Воскресенської селищної та  Куцурубської і Кам’яномостівської сільських ОТГ.

Наш головний висновок – дії команди Баштанського міського голови Івана Рубського є найбільш вдалим прикладом дієвості механізмів демократичного стратегічного гармонійного розвитку для інших ОТГ.

Так, протягом 2017 р всі периферійні громади отримали левову долю фінансування інвестиційних інфраструктурних проектів з різних джерел.

Для наочності Гістограми фінансування проектів розвитку інфраструктури по селам, селищу, міста Баштанської ОТГ:

image1 (1)

 

 

 

image2 (1)

 

Запроваджується бюджет участі. На 2017р. програма бюджету участі Баштанської міської ради складає 527,98 тис.грн. Проекти, що попали в програму фінансування програми бюджету участі стосуються як центру громади м. Баштанка так і 3-х периферійних сіл (с. Плющівка, с. Новоєгорівка, с. Новоіванівка, с. Новопавлівка

 ОСНОВИ УСПІХУ:

По-перше. Статут Баштанської ОТГ має наступні новели, що забезпечують повсюдність діяльності виконавчих органів міської ради та дають можливість захистити права мешканців периферійних громад за допомогою механізмів демократії участі:

Складовою системи виконавчих органів ради ОТГ є територіальні органи у 9-ти старостинських округах;

Посилено можливості старост для захисту прав і інтересів сіл. Так є норма створення ради старост громади з правом попереднього розгляду проектів рішень ради громади у сфері бюджету, містобудування та надання згоди на розміщення об’єктів, що можуть суттєво вплинути на склад населення чи навколишнє природне середовище. Також закріплено законне право старости на членство у виконавчому комітеті міськради .

Староста, який не згоден з рішенням Ради старост, має право на письмове заперечення проти цього рішення і право співдоповіді на засіданні ради громади.

Є норми щодо здійснення демократії участі на території Баштанської ОТГ в формах: зборів громадян за місцем проживання; органів самоорганізації населення; громадських слухань; е-петицій; місцевих референдумів; місцевих ініціатив та інш.

По-друге. При розробці та прийнятті Стратегії розвитку поєднано потреби, інтереси всіх адміністративно-територіальних одиниць, що увійшли до складу ОТГ. В  стратегічних цілей , завдань та заходів Стратегії є ті що спрямовано на розвиток як центру громади так і периферійних сіл.

Левова частка переліку діючих та перспективних проектів розвитку Баштанської ОТГ на 2017 – 2019 роки стосується не тільки окремих населених пунктів громади та направлена на всю громаду.

По-третє. Структура управління громадою спрямована на забезпечення реалізацію стратегічних цілей у периферійних громадах. Їх представництво забезпечено наявністю в структурі та штатній чисельності штатними одиницями старост та їх підлеглих. Старости входять до складу виконкому ради є складають більшість в його складі.

Загалом, можна з впевненістю сказати, що Баштанська об’єднана громада перебуває в динамічному гармонійному розвитку.», – підкреслила Тетяна Золотухіна.

 

Пропозиції експертів ФРММ у.

Для забезпечення гармонійного та демократичного розвитку Баштанської ОТГ, з урахуванням прав та інтересів периферійних громад:

Учасники під час перегляду презентації обговорили результати дослідження ФРММ з врахування інтересів периферійних громад ОТГ Миколаївщини, обговорили рекомендації експертів щодо:

  1. Створення громадських дорадчих органів при виконкомі ОТГ та його територіальних підрозділах та сільських органів самоорганізації населення;
  2. Запровадження системи внутрішнього контролю діяльності підрозділів міської ради та підпорядкованих їй бюджетних закладів за результативними  показниками їх діяльності та внутрішнього аудиту ефективності виконання цільових. Бюджетних програм на основі можливостей програмно-цільового методу.

 

Начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами з надання БППД Другого Миколаївського місцевого центру з надання БВПД Юлія Болгак, наголосила що бюро завжди готові до співпраці та ознайомила присутніх з відеороликом щодо сервісів місцевого сервісу і його бюро, що діє у селах Баштанської міської об’єднаної громади.

 

На завершення Форуму Баштанський міський голова Іван Рубський подякував за співпрацю та досвід спільної роботи ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва та підкреслив

«2017 рік став для нашої громади роком реальних змін та випробувань. Ми визначили першочергове завдання ‒ стерти різницю між містом і селом. Для цього більшість коштів інвестуємо у розвиток сіл. Результат нашої роботи видно і цьому сприяло наше об’єднання. Можна з впевненістю сказати що наша громада одна з найбільших та найкращих в Миколаївській області.» – відзначив Іван Рубський.

 

Прес — служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»

________________________________________________________________

Форум проводився в рамках проекту «Місцева демократія для гармонійного розвитку сіл в ОТГ Миколаївщини», та реалізується ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» в рамках діяльності всеукраїнської мережі «Ресурсні центри сприяння місцевої демократії» при партнерстві з Першим та Другим Миколаївськими місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги за методичної підтримки ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» та грантової підтримки МФ «Відродження».

Форум є черговим заходом проекту «Залучення мешканців сіл та міст до формування та комплексного розвитку спроможних територіальних громад», що реалізується Фондом при партнерстві з Миколаївською облрадою, Миколаївською ОДА згідно рішення облради №7 від 30.07.2015 р. «Про затвердження Плану заходів з реалізації у 2015-2017 роках..» та на виконання завдання 3.2.2. Стратегії розвитку Миколаївської області на період до 2020 року».

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>