Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Семінар з гармонійного розвитку сіл та селища у Воскресенської ОТГ

IMG_20180530_12292930 травня у селищному будинку культури 17 представників селищної ради, освітян активістів селища Воскресенське, с. Пересадівка та с Калинівка на семінарі «Ресурси для гармонійного розвитку ОТГ аналізували вклики гармонійного розвитку, шукали формулу балансу прав/інтересів сіл у бюджетному і процесах соціально-економічного розвитку об’єднаної громади, планували подальші спільні кроки до спроможної гармонійної громади та вчились залучати ресурси.

 

Воскресенська селищна об’єднана громада (населення 13000 осіб, 4 населених пункти- селище Воскресенське, с. Пересадівка та с Калинівка, с Пересадівка вітовського району Миколаївської області). Найбільша відстань до адміністративного центру громади – с. Пересадівка (13,8 км)image1

Тренер та експерт ФРММ Тетяна Золотухіна, представляючи результати серії моніторингових досліджень на предмет доброчесносі запровадження програмно-цільового методу та врахування інтересів периферійних громад зазначила:

«….Наш висновок — команда голови Олександр Шаповалова є серед тих, хто вже зробив доброчесні кроки до гармонії прав/інтереси середніх та великих сіл але викликом є брак навичок к активістів, депутатів, команди голови з залучення ресурсів як зовнішніх донорів, так і громади на основі можливостей правових механізмів демократії участі..».IMG_20180530_091853

Воскресенська громада протягом року збільшила індекс доброчесності запровадження програмно-цільового методу у два рази (від 25 у жовтні 2017 р до 54,5 балів у березні 2018 р). Паспорти бюджетних програм на 2018 р та звіт про виконання бюджету 2017р. http://voskresenska.rada.today/byudzhet-silskoyi-rady-2/#sidr-nav

За даними громадського аудиту громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» у ОТГ з жовтня 2017 р. поменшало випадків дублювання заходів та завдань різних бюджетних програм по одному й тому ж головному розпоряднику, дроблення завдань заходів, що приводить до необґрунтованого здороження товарів, робіт, послуг, що планується закуповувати за кошти відповідного бюджету. Аналітична записка на https://drive.google.com/file/d/1OtYI3wTODf8STZJYBHEaWMY3O_wahioQ/view  

При цьому напрямки економічного розвитку громади,  залучення інвестицій, упорядкування земельних відносин, управління житлово-комунальним господарством та комунальним майном громади, здійснення інформаційної політики  представлені всього разом 5 штатними посадами. Представництво периферійних громад забезпечено наявністю в структурі та штатній чисельності посади старост (2).

Але, не зайвою буде потреба запровадження додаткових механізмів захисту інтересів периферії, як-то наприклад створення та підтримка діяльності органів самоорганізації населення на територіях сіл, що увійшли до ОТГ за виключенням адміністративного центру.

Виклик для в новостворених ОТГ –з одного боку,  недостатність кваліфікованих кадрів в галузі державного управління особливо що стосується залучення інвестицій та виконання владних повноважень органів місцевого самоврядування.

З іншого, представникам місцевого самоврядування та активістам громад бракує знань та навичок щодо використання механізмів місцевої демократії та методик залучення грантових ресурсів на «м’ягки» проекти що, та дозволять єднати зусилля та ресурси громад для вирішення нагальних проблем інфраструктури/благоустрою та гармонійного розвитку ОТГ.

Саме тому учасників навчання  зацікавив майстер-клас з залученння грантової підтримки проектів та програм демократичного гармонійного місцевого розвитку . У перший день навчання всі отримали теорію з проектного менеджменту та «домашнє завдання» , виконання якого буде розібрано на наступному занятті у «Школі гармонійного розвитку громад ОТГ», що відбудеться 12 червня.

Надаємо, що у червні 2017 р за сприяння експертів ФРММ селищною радою прийнято статут ОТГ, що містить механізми, що дозволяє гармонійно розвиватися громадам, що створили 2016 р ОТГ. Докладніше на http://frgn.mk.ua/?p=9167 .

Формування гармонійної Воскресенської селищної об’єднаної громади триває!

Прес-служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»

——————————————————————————————————————

Навчання  проводиться в рамках проекту «Місцева демократія для гармонійного розвитку сіл в ОТГ Миколаївщини», які реалізується ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» у рамках діяльності всеукраїнської мережі «Ресурсні центри сприяння місцевої демократі» при партнерстві з Першим та Другим Миколаївськими місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги (ПВПД) за методичної підтримки ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» та грантової підтримки МФ «Відродження».

Семінар  є черговим заходом проекту «Залучення мешканців сіл та міст до формування та комплексного розвитку спроможних територіальних громад», що реалізується Фондом при партнерстві з Миколаївською облрадою, Миколаївською ОДА на виконання завдання 3.2.2. Стратегії розвитку Миколаївської області на період до 2020 року».

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>