Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Як вилікувати хвороби якості доріг та врядування у ОТГ

Сам з цього питання порозумілись 24 представника місцевого самоврядування Березанської селищній ОТГ та громадськості на круглому столі, що відбувся 30 жовтня у приміщенні селищної ради.

 

Учасники заходу прийшли до спільного висновку що: 

Найбільш болючим питанням для мешканців є якість трьох пріоритетних доріг громади які наразі знаходяться на балансі Миколаївської облдержадміністрації: Василівка-Вікторівка та  Одеса-Новоазовськ до с. А-Зорине і с. Матіясове.

А для його вирішення за рекомендацією #ГромадськоїПрефектури необхідно здійснити наступні три кроки:

По-перше, налагодити належне врядування та запровадити антикорупційні механізми у самій громади, 

По-друге, 10 кроків з запровадження фінансового механізму якісного утримання доріг загального користування обласного значення на засадах партнерства з Миколаївською ОДА та регіональним підрозділом державної служби автомобільних доріг (САД).

По-третє, виконати завдання дорожньої реформи, передав на дороги загального користування на баланс ОТГ з механізмами співфінансування системою контроля якості.

Спільна позиція учасників заходу, щодо рецептів лікування якості доріг будуть презентовано 1 листопада на обласної нараді наради голови Миколаївської ОДА з головами райдержадміністрацій, міськими (міст обласного значення) головами, головами ОТГ з та актуальних соціально-економічних питань розвитку області та питань децентралізації.

Учасники заходу погодились з рекомендаціями громадського аудиту ефективності розпорядників коштів по утриманню автомобільних доріг у ОТГ Березанщини та пакетом місцевих нормативно-правових актів, що спрямовані на запровадження антикорупційної політики у Березанської ОТГ, що запропонував ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»

Аналітична записка та Презентація громадського аудиту на 

Антикорупційний пакет місцевих НПА

Відкриваючі захід, директор ФРММ Михайло Золотухін підвів підсумки медіацій у 4-х старостинських округах Березанській ОТГ:

«Усі учасники серії визначили, що якість доріг між селам Березанщини є ключовим для виживання сіл. Без доріг не буде доброї медицини, освіти та спроможних ОТГ…» .

Березанський селищний голова Валерій Хоміцький погодився з висновками серії медіації та запросив присутніх депутатів, старост до конструктивного діалогу та сприйняття результатів громадського аудиту.

Заступник голови Березанській районної ради Олексій Сидорчук  зазначив наступне:

“ …Найбільш болючим питанням є якість трьох пріоритетних доріг громади, які наразі знаходяться на балансі Миколаївської облдержадміністрації: Василівка-Вікторівка, від траси Одеса-Новоазовськ до села А-Зорине, від траси Одеса-Новоазовська до села Матіясове. Сам на вирішення цього питання потрібно звернути увагу …..» 

З приводу якості згаданих ділянок доріг точилися гарячі дискусії щодо повноважень громади впроваджувати заходи по ремонту доріг та контролю за якістю їх виконання. рецепти лікування хвороб якості доріг подальші спільні кроки по запровадженню належного врядування в ОТГ, та реалізації завдань реформи дорожньої галузі на Миколаївщині.

На всі питання дала відповідь експерт ФРММ та методист #ГромадськоїПрефектури Тетяна Золотухіна, презентував результати громадського аудиту та пояснив яким чином зробити згадані три кроки.

На «круглому столі» найчисельнішою та найактивнішою групою були 9 депутатів Березанської ОТГ: Igor HodanРаиса БоднарьІван ІрзаНаталия Клищенко (смт. Березанка);  Галина Чернеженко (с. Андріївка і с. Попільне); Александр Сивун і Людмила Сова (с. Калинівка) ; Олександр Панасенко (с. Калабатине) ; Ирина Дронюк (с. Лимани).
Олексій Лозенко (с. А-Зорине Матіясівського старостинського округу).

На жаль, не були присутні депутати селищної ради, обрані від Василівки, Михайлівки, Новоселівки, замість депутата від Вікторівки були присутні активні жителі цього села, а також активісти ГО «ЕКО Березань«.

Після завершення засідання «круглого столу» більшість його учасників продовжили діалог за дружньою кавою у приміщенні ГО «ЕКО Березань».

УЗАГАЛЬНЕННЯ РЕЗУЛТАТІВ МЕДІАЦІЇ  30 ЖВТНЯ  за допомогою начальника відділу Миколаївського місцевого центру БВПД Вікторії Царьовой:

Проблемні питання, які розглядались під час круглого столу Шляхи вирішення
  1. Відсутність обслуговування/ремонту доріг обласного значення в напрямку с. Матіясове, с. Андрієво-Зорене, с. Лимани та с. Вікторівка може призвести до:
  • неможливості підвезення учнів до опірних шкіл;
  • неможливості перевезені мешканців села до Березанської ОТГ та м. Миколаєва;
  • неможливості приїзду карети швидкої допомоги до сіл. 
  1. Затвердження програми розвитку автодоріг Березанської ОТГ
  2. Розробка та утримання у належному стані паспортів доріг ОТГ.
  3. Співфінансування  ремонту/реконструкції доріг обласного значення.

Результати медіацій  у 4-х старостинських округах ОТГ: Калинівському http://frgn.mk.ua/?p=10980; Матіясівському http://frgn.mk.ua/?p=11048 ; Василівському http://frgn.mk.ua/?p=11076;  Лиманіському http://frgn.mk.ua/?p=11101

Прес-служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»

__________________________________________________________________
Круглий стіл проведено в рамках проекту «Добрі дороги у гармонійних громадах Березанщини», що реалізується ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» за підтримки МФ «Відродження» та при партнерстві з ГО «ЕКО Березань», Березанською райрадою та виконкомами Березанської, Коблевської ОТГ та Миколаївським місцевим центром ПВПД.

Антикорупційний пакет місцевих НПА для Березанської ОТГ напрацьовано командою експертів «Мережі ресурсних центрів із розвитку місцевої демократії»  за підтримки проекту «Посилення децентралізації: антикорупційні політики для нових об’єднаних територіальних громад», що реалізується ГО «Чернігівський Центр Прав Людини» за інансовій підтримці Уряду Великої Британії.

Круглий стіл є черговим заходом проекту «Дієві механізми гармонійного розвитку сіл в об’єднаних територіальних громадах Миколаївщині»,, що реалізується Фондом при партнерстві з Миколаївською облрадою, Миколаївською ОДА згідно на виконання технічного завдання 3.2.1.4. Плану заходів з реалізації у 2018-2020 роках Стратегії розвитку Миколаївської області на період до 2020.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>