Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Як біднякам Березанщини знайти правду без витратних судових тяганин

Обговорили 20 представників місцевого самоврядування та громадськості селищної ОТГ на круглому столі, що 11 листопада відбувся за результатами соціологічного дослідження березанської команди програми #Правоспроможна_громада  у приміщенні райради.

 

Учасники круглого столу погодились з двумя рецептами, що були сформовані на основі соціологічного дослідження правових проблем соціально-вразливих мешканців Березанської ОТГ, які можуть бути вирішені в досудовому порядку шляхом проведення медіації.

Метою дослідження було: виявити у соціально-вразливої категорії мешканців селищної громади рівень потреб в медіації та визначити «медіабельні проблеми» — правові проблеми, які можуть бути вирішені альтернативним позасудовим способом за допомогою медіації. Аналітична записка  дослідження та їі презентація додаються.

Анкетування проведено з вересеня по  жовтень 2020 року у всіх населених пунктах Березанської ОТГ. Нагадаємо, що інструктаж інрвюерів відбувся 23 вересня у районній бібліотеці . Реліз на http://frgn.mk.ua/?p=11865 .

Висновки дослідження

Більшість соціально-вразливих мешканців Березанської ОТГ : 

  • Не знають, що таке «медіація» та які проблеми/спори вирішуються за її допомогою. Таких  виявлено  18%;
  • Не готові використовувати медіацію, як спосіб вирішення проблеми/спору. Таких виявлено лише  6%;
  • Для вирішення своєї проблеми/спору звертаються до органів місцевого самоврядування та приватних адвокатів. Таких виявлено  . 44%.

 

Рекомендації за результатами дослідження

Для формування дієвого і зручного сервісу для соціально-вразливих мешканців Березанської селищної ради ОТГ з порозуміння у досудовому порядку, зокрема на основі можливостей технології медіації і діалогу рекомендувати:

  1. Органам місцевого самоврядування селищної громади створити відповідну робочу групу з розробки проекту рішення селищної ради щодо внесення змін та доповнень до Програми надання безоплатної правової допомоги населенню Березанської селищної ради на 2018-2020 роки, в частині отримання безкоштовних послуг з медіації.
  2. Коаліції програми «Правоспроможна громада» у  Березанській ОТГ ініціювати формування 2-х  пілотних проектів:
  •  «Дієві механізми та інструменти врегулювання сімейних та соціальних проблем/спорів;
  • «Підвищення поінформованості працівників ОМС та обізнаності мешканців Березанської селищної ради ОТГ Миколаївської області про медіацію».

«..Для соціально вразливих мешканців громади нагальними є питання соціального забезпечення, житлові, земельні, трудові та сімейні. Нажаль їх рівень доходів не дозволяє захистити свої права та інтереси у суді. Їм не доступні платні послуги адвокатів або правників/юристів. А судебний збір складає більше половини їх місячного доходу…»

Саме для пошуку рецептів вирішення проблеми у червні 2020 року ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва», ГО «Еко.Березань», Виконком Березанської селищної ради, Березанська районна рада, Миколаївський місцевий центр БВПД об’єднали у коаліцію, що за стали складової команди програми #Правоспроможна_громада

Так розпочав захід  Координатор команди проекту та директор  ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» Михайло Золотухін.

 

Експертка проекту, Людмила БЕНЕДЮК  – начальник відділу Березанського бюро правової допомоги Миколаївського місцевого центру БВПД презентувала  результати соціологічного дослідження , пояснив , що медіація – це структурована процедура врегулювання спору за участі нейтрального посередника (медіатора), який підтримує сторони у досягненні ними взаємовигідного рішення. Медіація має добровільний, а не зобов’язальний характер: сторони за власним бажанням можуть припинити медіацію або продовжити її.

 «..Новою можливістю може стати медіація , що є у завданнях нашого відділу у громаді. Але мешканці поки цім сервісом поки не користуються. 

І саме тому нам потрібна інформація, яка дозволить визначити попит на вирішення правових проблем/спорів альтернативним позасудовим способом за допомогою медіації…»

Сподіваємось, що це дозволить у подальшому напрацювати дієву модель надання відповідного якісного місцевого сервісу.

Так пркометував результати дослідження голова ГО 2Еко. Березань, новообраний депутат Березанської селищної ради  та заступник голови Березанської райради останнього скликання Олексій Сидорчук 

Прес-служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» — координатора команди програми #Правоспроможна_громада у Березанській селищній  ОТГ 

У складі команди програми #Правоспроможна_громада у Березанській селищній ОТГ: ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва (координатор), Виконком Березанської селищної ради, ГО «Еко.Березань», Миколаївський місцевий центр БВПД.

Круглий стіл за результатами анкетування відбувся в рамках програмами дослідження Березанської селищної ОТГ Миколаївської області, за підтримки програми «Правоспроможна громада», що реалізується ГС «Мережа правового розвитку» за підтримки МФ «Відродження», ВБФ «Українська фундація правової допомоги», Координаційного центру з надання правової допомоги та мережі правових клубів Pravokator.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>