Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

ТУРИЗМ, СПАДЩИНА ТА КРЕАТИВ

 

Проект «Туризм, спадщина та креатив» (ТСК) це спільна робота Грузинського центру мистецтва та культури (ГЦМК), Європейського інституту культурного туризму EUREKA NPO та Фонду розвитку міста Миколаєва (ФРММ). 

Партнерський проект спрямовано на інтеграцію секторів туризму та спадщини задля досягнення їх взаємної вигоди. Загалом, ії метою є розвиток бізнесу в цих секторах шляхом розвитку креативного туризму та культурних продуктів на основі локальних активів. Період реалізації проекту з 26.09.2020 до 26.12.2022 року.

ТСК впроваджується за підтримки Програми «Басейн Чорного моря» в рамках  транскордонного співробітництва Європейської політики добросусідства на 2014-2020 роки, бюджет складає 900 173,00 євро. Проект фінансується Європейським Союзом.

 

Постійний глобальний зсув інтересів туристів до безпосередньої участі та тіснішої взаємодії з місцевою культурою поєднується з беззаперечною необхідністю застосування принципів сталості у туристичній сфері. Крім того, туристична галузь стає все більш насиченою та конкурентоспроможною. 

Саме тому, незважаючи на різноманітні туристичні активи, країни басейну Чорного моря повинні шукати інноваційні шляхи розвитку туристичних продуктів та охоплення ширшої аудиторії. Сфера креативного туризму, що наразі зароджується, чудово реагує на ці виклики, зосереджуючись на нематеріальній спадщині та пропонуючи туристам більш різноманітний і глибший спектр активностей та продуктів. Креативний туризм спонукає мандрівників до творчості, на відміну від пасивного сприйняття матеріальних культурних цінностей. 

Через орієнтацію галузі на нематеріальну спадщину, активності та продукти креативного туризму, як правило, є більш стійкими, оскільки вони не спричиняють додаткового навантаження на навколишнє середовище. 

Більш тісна взаємодія з місцевою культурою прищеплює глибше почуття поваги до соціально-культурної автентичності відвідуваних місць та забезпечує їм довгострокові економічні вигоди.

 

Діяльність проекту охоплюватиме три різних регіони: Північно-Східний регіон в Болгарії, Миколаїв в Україні та Східна Грузія. Незважаючи на унікальну культуру, розмаїття історичних пам’яток, яскраві традиції та багату природу, усі наведені регіони далеко не повною мірою використовують ці ресурси. 

Творчі пропозиції та культурні товари, що базуються на спадщині, зможуть розкрити культурне різноманіття пілотних напрямків та принесуть їм економічні вигоди. Поєднання креативних туристичних напрямків з тематичними маршрутами посилить їх маркетингові можливості та сприятиме розвитку стійких транскордонних ділових зв’язків.

Впровадження проекту передбачає:

  • Проведення навчальних заходів;
  • Організацію діяльності з розбудови спроможності;
  • Створення нових туристичних, культурних продуктів та транскордонних маршрутів;
  • Спільні маркетингові та інформаційні заходи.

 

Окрім того, невеликі інвестиції у розвиток етнографічного куточка в Державному музеї Ніко Піросманішвілі в Мірзаані (Грузія), як креативного туристичного напрямку, слугуватимуть гарною практикою, що поєднує спадщину та туристичні послуги.

 

Посилюючи спроможність місцевих суб’єктів туризму та культури щодо підприємницьких навичок, креативного туризму та розвитку культурних продуктів, проект сприятиме зміцненню малого та середнього підприємництва і стимулюватиме виникнення нових стартапів та впровадження нових підходів. 

 

У результаті впровадження проекту, розвиток потенціалу місцевих суб’єктів туризму та культури забезпечить їхню успішну участь у транскордонному співробітництві; інноваційні транскордонні можливості креативного туризму та культурні товари будуть розроблені на основі локальних активів; а також функціонуватимуть платформи для спільного просування креативного туризму задля забезпечення тривалості результатів проекту.

 

Наразі партнерами ФРММ з реалізації цілей проекту є чотири територіальні громади. А саме: дві міські; одна селищна та одна сільська громади. Укладено відповідні меморандуми про співпрацю з головами Миколаївської і Вознесенської міських, Березанської селищної та Галицинівської сільської рад. Процес налагодження партнерства з органами місцевого самоврядування та місцевими адміністраціями Миколаївщини триває.

 

Запрошуємо зацікавлених осіб органів публічної влади регіону до партнерства!

 

Контактна інформація:

ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва»

Адреса: 54017, м. Миколаїв, вул. Севастопольська, 15, оф. 3

Телефон: (0512) 47-34-79

Email: fondnikol@gmail.com 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>