Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Перший крок до порозуміння щодо Коблівської моделі освіти

Зроблено на «НАРАДІ ПОРОЗУМІННЯ» за результатами громадського аудиту, що відбулась 7 квітня 2021 р. у приміщенні Українського сільського клубу.

23 представників освітян і громадськості обговорили з громадськими префектами та місцевими посадовцями виклики доброго функціонування мережі дошкільних закладів освіти та шкіл у периферійних селах громади.

 

Українські учасники наради зацікавились результатами аудиту та розпочали підготовку пропозицій до квітневого круглого столу «Добра освіта у Коблівській громаді», якій відбудеться за результатами серії нарад всіх округах громади.

Методистка коаліції та експертка ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» Татьяна Золотухіна так презентувала висновки громадського аудиту.

«Без оптимізації мережі освітніх закладів Коблівської громади в перспективній конфігурації громада не матиме шансів не тільки на соціально-економічний розвиток а опиниться на межі виживання. Маємо три доведені аргументи та факти

По — перше, Маємо велике навантаження на місцевий бюджет. Так у 2021 р. 64 % бюджету витрачається на освіту вже без капітальних видатків.

По – друге, Малокомплектні школи та дитячі садочки перетворились з закладів освіти в заклади працевлаштування освітян. 

Загалом, маємо велике економічно необґрунтоване навантаження на бюджет при погіршені якості освітніх послуг здобувачам 

По — третє, Держава також не збирається утримувати таку місцеву освіту. А  саме:

Рівень державних трансфертів в бюджеті громади збільшився з 27% до 30%. Але дефіцит державного трансферту на покриття оплати праці учителей складає 1,655 млн. грн

З 1.09.2024р, вступає в силу норма про трирівневу систему загально-середньої освіти (початковій 1-4 класи, базовий 5-9 класи, профільний 10-12  класи рівні). 

І умовою отримання цієї субвенції є реформування органами місцевого самоврядування системи освіти. Початкові школи і гімназії можуть бути створено Коблівською сільрадою. Але після 9-го класу діти мають шукати де навчатись чи у Миколаєві чи в інших місцях б- профільну освіту мають право започатковувати або громади з чисельністю населення більше 50 тис. мешканців або обласна рада.

Так прокоментував захід 

Староста українського округу Ірина Вишневська:

«Готуємо наші пропозиції до моделі освіті. Сподіваюсь, що на підсумковому круглому столі його учасники погодяться з нашими аргументами, щодо доцільності створення гімназії в с Українка та комунального закладу , якій поєднає початкову школу та садок для дітей нашого округу».

Начальник селищного відділу освіти Ілля Мангул:

«..Учасникам наради громадські аудитори презентували реальний стан системи освіти в селищній громаді. Вітаємо вдалий старт діалогу, що дає надію на порозуміння. Сподіваємось що разом з ми знайдемо дієві рецепти та потрібні ресурси для доброї освіти у нашої громаді!..».

Нагадаємо, що старт подібних нарад започатковано командою партнерського проекту «Добра освіта у гармонійних громадах Березаншини» на березневому круглому столі у Коблево. Реліз на http://frgn.mk.ua/?p=12215.

Запрошуємо до співпраці освітян  і громадськість з усіх округів до участі у НАРАДАХ ПОРОЗУМІННЯ 

Чекаємо пропозиції на: fondnikol@gmail.com  або (0512) 47-38-79. (Олена Вартанян).

Прес — служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва».

Нарада є заходом проекту «Добра освіта у гармонійних громадах Березанщини», що реалізується ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» за підтримки МФ «Відродження» та при партнерстві з ГО «ЕКО. Березань», Березанською районною радою та виконкомами Березанської, Коблівської ОТГ та Миколаївським місцевим центром ПВПД в рамках діяльності Мережі із розвитку місцевої демократії та коаліції #ГромадськаПрефектура.

Метою проекту є підвищення спроможності місцевого самоврядування для створення дієвої системи з надання якісних публічних послуг у закладах дошкільної та загальної освіти на основі застосування механізмів місцевої демократії та медіації для досягнення ясності та порозуміння представників периферії та адміністративних центрів 2-х ОТГ Березанщини.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>