Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Дієва місцева демократія у гармонійних громадах Миколаївщини»

Саме такій партнерський проект започатковано коаліцією #ГромадськаПрефектура у 5-ти громадах області: Березанській, Вознесенській, Снігурівській, Мішково-Погорілівській та Радсадівській. 

5 жовнтня2021р. відбулася робоча зустріч Березанської команди проекту. 

Відкриваючи захід, Березанський селищний голова Валерій Хоміцький зазначив нагальність партнерства з коаліцією для формування спроможної, комфортної і безпечної для мешканців та привабливої для інвесторів для селищної громади.

Координатор коаліції, директор ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» Михайло Золотухін нагадав, що партнерство з селищною радою відбувається на виконання Меморандуму від 18.11.2020 р. щодо консолідації зусиль з метою сталого розвитку територій, відповідної модернізації Стратегії в частині охорони довкілля та розвитку туризму. Реліз з укладання Меморануму на http://frgn.mk.ua/?p=11937 .

На виконання Меморандуму протягом року за рекомендаціями аналітичних досліджень та за допомогою інструментів місцевої демократії і медіації започатковано діалог влада громада за участю представників усіх 9-ти представників старостинських округів та центру Березанщини.

Так його важливими результатам стали як модернізація Стратегії Березанської селищної громади http://frgn.mk.ua/?p=12763 на 2020 -2024, так і запуск болючих  але нагальних кроків реформування системи освіти у громаді http://frgn.mk.ua/?p=12511 .

Для запуску згаданої Стратегії сталого розвитку протягом наступного року наш проект планує налагодити  більш якісну взаємодії «влада – громада» при вирішенні питань місцевого значення з врахуванням інтересів периферії . 

Для цього за рекомендаціями нашого громадського аудиту органам місцевого самоврядування будуть запропоновані рецепти удосконалення місцевого нормативно — правового забезпечення форм місцевої демократії таких як: ОСН; загальні збори членів територіальних громад за місцем проживання; місцеві ініціативи; е-петиція; громадські слухання; громадські ради; громадські експертиза і громадський аудит;

Також сервісами проекту стануть навчальна,  консультативна, інформаційно- комунікативної та інша ресурсна підтримка ініціатив жителів з реалізації громадянських прав на застосування ФМД для якісної освіти, благоустрою, екології, інфраструктури та інших питань місцевого значення.

Так чином будуть сформована історія успіху проекту, яка буде узагальнено навчальному кейсі «Місцева демократія у гармонійних громадах Миколаївщини». 

Депутат Миколаївської районної ради, експерт проекту Олександр Дудюк відмітив нагальність питань дієвості механізмів місцевої демократії для врахування інтересів периферії є якість комунікацій «влада – громада» при вирішенні питань якісної освіти, благоустрою, екології, інфраструктури, зокрема пріоритетності, перспективності та ефективності місцевих бюджетних видатків на них.

А депутат селищної ради, голова ГО «ЕКО.Березань» Олексій Сидорчук підкреслив актуальність запланованих навчань і консультацій проєкту щодо практичних можливостей ОСН, громадської ради для врахування інтересів периферії при вирішенні питань місцевого значення.

Прес — служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»

Діяльність відбувається за підтримки проекту «Дієва місцева демократія у гармонійних громадах Миколаївщини», що реалізується ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» (далі ФРММ) за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Європейського Союзу в рамках грантового компоненту проєкту EU4USociety.

EU4USociety – спільний проєкт Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу, що спрямований на посилення залучення, сталості, спроможності, актуальності та впливу українського громадянського суспільства у вирішенні актуальних внутрішніх, регіональних та глобальних викликів.

Проект реалізується ФРММ спільно з Миколаївським місцевим центром БВПД,  Березанською селищною, Мішково-Погорілівською і Радсадівською сільськими; Вознесенською і Снігурівським радами; ГО «Еко. Березань»; ГО «Вознесенська асоціація розвитку місцевої демократії» (м. Вознесенськ), ГО «Віват (Снігурівка), ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення»; ГО «Час Збирати Українців» в рамках діяльності коаліції #ГромадськаПрефектура у складі Мережі ресурсних центрів із розвитку місцевої демократії.

Метою проекту ФРММ є: Посилення спроможності  членів 5-ти місцевих громад з налагодження якісної взаємодії «влада – громада» при вирішенні питань місцевого значення з врахуванням інтересів периферії шляхом:

  1. Удосконалення місцевого нормативно — правового забезпечення форм місцевої демократії (ФМД), а саме — органи самоорганізації населення (ОСН); загальні збори членів територіальних громад за місцем проживання; місцеві ініціативи; е-петиція; громадські слухання; громадські ради; громадські експертиза і громадський аудит;
  2. Навчальної, консультативної, інформаційно- комунікативної та іншої ресурсною підтримкою ініціатив з реалізації громадянських прав на застосування ФМД для якісної освіти, благоустрою, екології, інфраструктури та інших питань місцевого значення.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>