Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

УЧАСНИКИ ТРАСКОРДОННОГО ТУРИСТИЧНОГО РЕЄСТРУ НЕМАТЕРІАЛЬНОЇ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ #THC

 

Стали основою яскравого, дійства свято молодого вина «Ольвійські ленеї»: яке відбулось 23 жовтня на приватної віноробні «Ольвія Нуво» у с Партутино Куцурубської громади.

 

Так прокоментував подію, директор ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва та імплементатор транскордонного проекту проєкту «Туризм спадщина та творчість», Михайло Золотухін:

«С учасників туристичного реєстру нематеріальної культурної спадщини місцевих громад Миколаївщини, Кахетії та Добруджі за підримки команди експертів нашого проекту формується Україно —  Грузино — Болгарський транскордонний туристичний кластер  «Скіфський всесвіт».

Впевнені, що «Ольвійські ленеї»  разом з атракціями у «Национальному історико-археологічним заповідником «Ольвія» — стануть  основою креативного туристичного продукту!»

Захід відвідав кореспондент Суспільне Миколаїв https://www.youtube.com/watch?v=hKJRnUYp14A Олександр Гордієнко.

На території однієї з місцевих виноробень облаштували кілька тематичних зон. Все стилізовано під стародавню Грецію.

За словами власника виноробні Павла Магаляса, в громаді вирішили зробити фестиваль молодого вина ‒ ленеї. Тут такий захід організували вперше.

«Хочемо, щоб це свято було щорічним, збираємось проводити його завжди. Приїхали, окрім нас, крафтові винороби з Одеси, з Херсона. Ну, і потихеньку людей привчаємо до гарного вина, до гарних історичних традицій», 

‒ розповів Павло Магаляс.

Дегустацію та презентацію вин урізноманітнили культурною програмою. На імпровізованій сцені для гостей виступали артисти Миколаївського художнього академічного російського драматичного театру, грали музиканти, читали вірші поети, під гітарний акомпанемент та без нього.

Біля двох ємностей, одна з яких стилізована під античну, зібрались люди. По два учасники ногами чавлять виноград на швидкість. Переможців визначають по зібраному соку, який стікає через отвори в ємність на землі.

«Це традиція така ‒ чавити виноград, чавити вино. І в мене було таке бажання, навіть мрія, яка ось здійснилась. Колись давно я подивився фільм з Адріано Челентано «Приборкання норовливого». І ось моя мрія здійснилась», ‒ розповів учасник конкурсу Володимир Фоменко.

На зворотньому боці виноробні триває підготовка до перформансу, який підготував художник Володимир Бахтов. 

Сім дзеркал, сім білих квадратів з фільтрів для вина та стільки ж чорних. За словами автора, перформанс присвячений темі смерті та відродження бога виноробства Діоніса.

«Це буде практично коротка театральна дія. Посил дуже короткий, але через цей перформанс я пропоную глядачеві зазирнути в те розбите та розрізане на сім дзеркал і побачити в цьому дзеркалі себе, як бога», 

‒ розповів Володимир Бахтов.

Творчу частину закрили фаєр-шоу.

Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв:

http://www.up.mk.ua/ckeditor_assets/pictures/15520/content_7b899d89b942a9f4.jpg 

http://www.up.mk.ua/ckeditor_assets/pictures/15523/content_c709934e22a36a62.jpg

http://www.up.mk.ua/ckeditor_assets/pictures/15522/content_a344a9b046e8f2c9.jpg

http://www.up.mk.ua/ckeditor_assets/pictures/15522/content_a344a9b046e8f2c9.jpg

http://www.up.mk.ua/ckeditor_assets/pictures/15519/content_b23e7a6635014d44.jpg

Нагадуємо, що учасниками траскордонного  «Реєстру нематеріальної культурної спадщини» у 2021р. стали краєзнавці, художники, народні ремісники, популяризатори традиційної кухні, виноробства з 9-ти місцевих громад Миколаївщини. Реєстр на http://www.frgn.mk.ua/wp-content/uploads/2021/03/zvitInve.pdf 

Прес-служба ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» за матеріалами газети «Южная правда» та UA: Миколаїв.

Організаторами та партнерами   свято молодого вина «Ольвійські ленеї» є: Виноробня «Ольвія Нуво»; ТО «Дім Бахтових»; Миколаївський Академичний Художній Російський Драматичний Театр; НІАЗ «Ольвія»; «Асоціація крафтових виноробів України».

Інвентаризація нематеріальної культурної спадщини триває в рамках проєкту «Туризм. Спадщина, Творчість» (#THC), що реалізує ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» за підтримки Georgian Arts and Culture Centre, Tbilisi (GE) за кошти Програми Black Sea Basin (Subsidy Contract No.BSB 1130).

Адреса офісу Фонду: 54017, м. Миколаїв, вул. Севастопольська, 15, оф. 3 . 

Тел. (0512) 47-34-79, 38 (0512) 47-38-79, Viber 050547 81 35.

Email: fondnikol@gmail.com

http://frgn.mk.ua/?p=12076

https://www.facebook.com/fondrazvitia#!/fondrazvitia?sk=wall

«Туризм, спадщина і творчість» ( #ТHC) https://www.facebook.com/groups/564684587

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>