Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

ЕКОЛОГІЧНА ТА ЕНЕРГЕТИЧНА БЕЗПЕКА ТА ВІДНОВЛЕННЯ ГРОМАД

Саме це нещодавно обговорили на серії березневих круглих столів з зеленого відновлення Вознесенській міській, Олександрівській селищний та Бузькій сільській громадах.

Експертка Фонду, Тетяна Золотухіна презентувала результати оцінки еко-ризиків реалізації місцевих політик та аналіз у 3-х згаданих ТГ:

  • Щодо впливу еко-проблем на безпеку і долання наслідків війни;
  • Щодо політики впровадження енергобезпеки в громади;
  • Місцевих НПА на предмет наявності в них ЕКО- завдань і заходів тепло- енергозабезпечення.

                                Загальні рекомендації дослідження у 3-х згаданих ТГ        

По-перше, по Олександрівській громаді:

  1. Модернізувати Стратегії та документів місцевого операційного планування через проведення СЕО Стратегії ТГ, виявити потенційні фактори, що можуть мати негативний вплив при реалізацій політик та запровадження політики еко т енергобезпеки громади, включити запобіжники для мінімізації негативного впливу на довкілля.
  2. Створити карти проблем та проектів за участю представників всіх зацікавлених сторін, обговорення та приоретизації конкретних завдань/заходів з урахуванням економічних, екологічних, соціальних факторів та викликів, гендерний підхід.
  3. Доопрацювати Стратегії ТГ та документів місцевого операційного планування «нижчий рівень» у відповідності до катування проблем/проектів,  національним та регіональним екологічним цілям та економічним пріоритетам, визначених в діючому нормативно-правовому забезпеченні ЦОВВ.

Презентація на ; Аналітична записка на

По-друге, по Бузької громаді:

Стратегія  сталого розвитку Бузької об’єднаної територіальної громади на 2018-2026р  Рекомендації.

  1. Проведення СЕО Стратегії сталого розвитку Бузької об’єднаної територіальної громади на 2018-2026р, виявлення потенційних факторів що можуть мати негативний вплив при реалізацій Стратегії та запровадження запобіжників для мінімізації негативного впливу.
  2. Створення карти проблем та проектів за участю представників всіх зацікавлених сторін, обговорення та приоретизації конкретних завдань/заходів з урахуванням економічних, екологічних, соціальних факторів та викликів, гендерний підхід.
  3. Модернізація Стратегії у відповідності до катування проблем/проектів,  національним та регіональним екологічним цілям та економічним пріоритетам, визначених в нормативно-правовому забезпеченні ЦОВВ.

Програма місцевого економічного розвитку. Рекомендації.

  1. Варто переглянути взагалі доцільність існування даної окремої місцевої програми, оскільки за своїм змістом по перше вона дублює План соціально-економічного розвитку до 2024 та Стратегію громади. По друге. Програма містить всього два проекту місцевого розвитку, які також за своїм змістом є дублюванням заходів ПСЕР.
  2. Якщо доцільність виправдана, то уточнити проектні заявки в деталях, визначити чинники потенційного негативного впливу на довкілля та здоров’я громадян, передбачити запобіжники.

Програма енергозбереження та енергоефективності Бузької  сільської ради на 2019-2022 роки реалізовано. Є потреба у створенні нової програми.

ПРОГРАМА охорони довкілля та раціонального природокористування Бузької  сільської  ради на 2017-2020 рр.  (Є потреба у створенні нової програми.

Презентація на ; Аналітична записка на

Фото заходу у Бузькій громаді

По, третє  по Вознесенській громаді:

  1. Модернізувати Стратегію сталого розвитку територіальної громади міста Вознесенська на 2019-2026 роки у відповідності до норм та вимого ЗУ «Про засади державного регіональної політики», Стратегії економічного розвитку України до 2030р, :
  2. Виявити потенційні фактори що можуть мати негативний вплив при реалізацій Стратегії ВМР та запровадження запобіжників для мінімізації негативного впливу.
  3. Доопрацювання та узгодження документів місцевого операційного планування (ПСЕР, галузеві програми) з цілями та пріоритетам, визначеним Державною стратегією регіонального розвитку України та регіональною стратегіями розвитку, відповідною містобудівною  документацією.
  4. Створити карти проблем та проектів за участю представників всіх зацікавлених сторін, обговорення та приоретизації конкретних завдань/заходів з урахуванням економічних, екологічних, соціальних факторів та викликів, гендерний підхід.

Презентація на ; Аналітична записка на

Фото заходу у Вознесенській громаді

Нагадуємо, що у лютому 2023 р відбулась серія фокус -груп http://frgn.mk.ua/?p=13519 з місцевими посадовцями та представниками комунальних підприємств і установ.

Прес-служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»

Для довідки

Круглі столи у 3-х ТГ відбулись у межах проєкту ««Зелене Відновлення на Миколаївщині: Організація діяльності мережі «Ресурсних центрів зеленого відновлення» у територіальних громадах Миколаївської області».», який реалізує ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» за сприяння Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Уряду Данії.

Думки, висновки та рекомендації, висловлені під час заходу, належать виключно учасникам та не обов’язково відображають офіційну позицію ПРООН, ООН, Уряду Данії та/або інших міжнародних партнерів.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>