Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Вознесенська громада здійснює ЕКО-модернізацію Стратегію

На травневої сесії депутати міської ради затвердила звіт про стратегічну екологічну оцінку Стратегії сталого розвитку Територіальної громади міста Вознесенська на 2019-2026 роки.

Міська рада https://drive.google.com/file/d/1eedhe3PAF64hR_hU68Fg_pB8oQrs3IKy/view?usp=sharing доручила робочій групі з управління Стратегією сталого розвитку Територіальної громади міста Вознесенська на 2019-2026 роки врахувати Звіт у своїй подальшій роботі з розробки змін у Стратегію та формування зеленої складової Плану відновлення міської громади.

Звіт підготували експерти ГО “Фонд розвитку міста Миколаєва” в рамках діяльності Ресурсного центру зеленого відновлення Миколаївщини  та за рекомендаціями коаліції #ГромадськаПрефектура.

Необхідність ЕКО- оновлення Стратегії стала очевидною як стороннім експертам, так і її мешканцям після серії з березневих круглих столів у 4-х мікрорайонах міста та старостинському окрузі, де відбулось обговорення викликів та шляхів зеленого відновлення громади та розгляду результатів громадської експертизи на засіданях робочої групи  міського голови з питань відновлення Вознесенської ТГ.

Фото з засідань робочих груп

Фото-звіт з громадських обговорень

Так, з учасниками 5-ти круглих столів виявлено пакет місцевих  ЕКО – проблем. А саме:

По-перше, водопостачання та водовідведення. У селах та міському мікрорайоні Пряме відсутнє централізоване водопостачання. А вода зі свердловин є технічною. У частині верховині мікрорайон Болгарка вода майже не доходить. Також викликом визнано забруднення поверхневих вод хімікатами – наслідками діяльності фермерських та домогосподарств.

Приватний сектор має вигрібні ями, з яких у приватному порядку приватними фірмами вивозяться нечистоти. Загалом, пропускна потужність водопостачання у 3 рази більше ніж система водовідведення. Лише 37 % мешканців користуються централізованою каналізацією.

По — друге, система погодження з ТПВ. Три громади потерпають від заповненого на 99% полігону. Мешканці зацікавились створенням системи роздільного збору ТПВ.

По-третє, біорізноманіття руйнує зниження рівня Південний Буг, малої річки Мертвовід. На весні 2022 року замість зруйнованого бойовими діями мосту через малу річку була збудована дамба – основа дороги Миколаїв-Київ.

Нажаль вже маємо застій води та перші ознаки еко — катострофи — болота у центрі міста. Також наслідками городництва та господарської діяльності є якість та кількість води у Південному Бузі, що є важливим для виживання громад Вознесенщини.

их річок внаслідок пісчаних кар’єрів, Ташликської ГАЕС та іншої діяльності середнього та крупного бізнесу (стало риби, а раків вже майже немає).

По-четверте, Зелені насадження. Їх бракує за думкою еко-активістів поважного віку, що зібрались у бібліотеках №1 та №4. Запропоновано провести серію толок з висадження алей кленів, лип, дубів, єлей, озеленення берегів, та оновлення парків.

Член робочих  груп з відновлення та управління Стратегією Вознесської ТГ, директор ФРММ Михайло Золотухін пояснив що таке Стратегія розвитку громади, навіщо її проводити ії ЕКО-модернізацію:

«Стратегії — це обовязковий для пийняття місцевими радами довготермінові плани розвитку, які розробляються, як правило, на 7-10 років. Це бачення куди рухається громада. Проте реалізується Стратегія через щорічні плани та програми розвитку, конкретні проекти, на які виділяються чи залучаються кошти

Кожен з нас бажає жити в такому місці, де є доступ до чистої води та повітря, споживати екологічно чисті харчові продукти; мати благоустроєні території. Тому ми у еко-модернізованій Стратегії мають включені ті напрямки, виконання яких позитивно вплине на навколишнє середовище у майбутньому.

Саме н основі Стратегії має відбутися формування зеленої складової Плану відновлення. Вознесеської ТГ ».

Так протягом червня— липня 2023 р. робоча група підготує для розляду місцевими депутами  зміні до Стратегії та зелені пропозиції до Плану відновленняві. Еко-активістів ми запрсимо до креативних простірів та ЕКО- квестів для формування прпопозицій до згаданих рішень ради та в  рамках запуску нової ЕКО- системи погодження з ТПВ та теплозабезпечення громаади на основі котлів на біомасі.

Запрошуємо місцевих депутатів та  ЕКО-активістівдо співпраці! Реєстрація учасників навчань і консультацій fondnikol@gmail.com .

Нагадуємо, що:

За результатами серії квітневих навчань у Школі громадянської дії члени вознесенської молодіжної ради сформувпли пакет проєктних ідей, що спрямованнні на покращення екологічного стану громади. Реліз на http://frgn.mk.ua/?p=13757 .

Також тенденрним комітетом Фонду виявлено фірма-переможець, що зараз виготовляє сучасний котел на біомасі , що буде придбано за сприяння Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Уряду Данії.

Котел буде опалювати Вознесенську гімназію імені  Т. Г. Шевченко, Вознесенська ЗОШ I-III СТУП.№2,            МФ ПАТ «Укртелеком», КП «КНП Вознесенський МЦПМСД» (амбулаторія №1).

Прес — служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»

Методичний супровід робочої групи з правління Стратегією сталого розвитку Територіальної громади міста Вознесенська на 2019-2026 роки відбувається за підтримки проекту проекту «Зелене відновлення Вознесенської міської громади», що реалізується ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» за підтримки та в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом «Відродження» за фінансової підтримки Швеції.

Закупів

Партнери проєкту: Вознесенська міська рада та БФ «Фонд громади Вознесенська». 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>