Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Влада, громадськість та бібліотеки Миколаївщини об’єднали зусилля для налагодження вільного Інтернет — доступу до адміністративних послуг та діалогу громадян з владою за допомогою бібліотек

images1Нещодавно у тренінговому центрі Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О.Гмирьова представники  Миколаївської обласної ради, управлінь Миколаївської ОДА, бібліотек області та громадської коаліції з  підтримки Національного плану дій в рамках Партнерства «Відкритий уряд» у Миколаївської області разом підвели підсумки проекту «Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування» та погодились продовжити співпрацю задля налагодження вільного Інтернет — доступу до  адміністративних послуг та діалогу громадян з владою.

В результаті проекту підготовлено консультанти «Центрів вільного доступу до Інтернету», що допоможуть мешканцям більшості сіл, селищ міст Миколаївщини отримати якісні інформаційні послуги та сервіс у налагодженні діалогу з владою через інтернет.

У перспективі, на базі місцевих бібліотек буде створено мережу, що забезпечить сервіс громадянам при їх діалозі з владою. До того ж,  такий розвиток місцевих бібліотек вже є змістом завдань та заходів районних цільових програм розвитку бібліотек та миколаївської  обласної програми культура.

 

У конструктивному діалозі взяли участь директор Миколаївської ОУНБ ім. О. Гмирьова Надія Богза; радник голови Миколаївської обласної ради, депутат обласної ради Олена Симоненко; представник адміністрації міської ради, керівництво управлінь культури і внутрішньої політики Миколаївської ОДА; представник Центральної бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького ЦБС для дорослих м. Миколаєва; керівництво Миколаївської міської громадської організації «Фонд розвитку міста Миколаєва» (ФРММ), координатор громадської коаліції з підтримки Національного плану дій в рамках Партнерства «Відкритий уряд» у Миколаївської області   Антонина Галкіна та представник програми «Біломіст» у Миколаївської області Людмила Руденко — Кардаш. Учасники робочої зустрічі заслухав тренеров експертов проекту кандидата політичних наук,викладача ОРІДУ НАДУ при Президентові України  Ігоря Куспляка та заступника директора Миколаївської ОУНБ Наталіі Моісеєвой,   домовились щодо подальшого співробітництва.

Докладніше про робочу зустріч :

Як презентували члени команди проекту Михайло Золотухін, Ігор Куспляк та Наталля Моісеєва, протягом  квітня — липня 2013 р. у регіональному тренінговому центрі Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О.Гмирьова пройшли дві серії навчань консультантів з питань застосування інформаційно-комунікативних технологій при отриманні інформаційних, адміністративних послуг та інших сервісів влади на базі місцевих бібліотек з додатковими практичними заняттями у центрах обслуговання громадян (ЦОГ) http://www.niklib.com/obslug.ru Центральної бібліотечної системи для дорослих м Миколаєва ім. М. Л. Кропивницького. Загалом випускниками тренінгового центру стали більше 100 осіб (52 пари бібліотекар+громадській активіст) з майже всіх районів області.

Під час семінарів експерт Фонду, кандидат політичних наук, викладач кафедри інформаційних технологій та систем управління Одеського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України Ігор Куспляк та Наталія Моісеєва — заступник директора Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О.Гмирьова презентували наявні електронні послуги національного та регіонального рівнів та допомогли громадським активістам та бібліотекарям опанувати наявні сервіси та методики використання можливостей сучасних місцевих бібліотек при наданні адміністративних послуг та інших сервісів для мешканців своїх сіл, селищ, міст.

Також учасники навчання відвідали Центри обслуговування громадян, створені в бібліотеках централізованої бібліотечної системи для дорослихм. Миколаєва при спільної підтримці програми «Бібліоміст», Миколаївської міської ради та ММГО «Фонд розвитку м Миколаєва» за кошти МФ «Відродження». В даних центрах учасники тренінгу змогли побачити дієву успішну модель сервісу бібліотек при наданні інформаційних послуг громадянам при отриманні адміністративних послуг та налагодженні діалогу з місцевою владою у м. Миколаєві зокрема з використанням Інтернет-техногій. За два роки ця модель вже отримала з одного боку популярність у миколаївців, з іншого — всеукраїнське та міжнародне визнання. А саме:у травні 2012 стала переможцем у всеукраїнському конкурсі IREX на кращу практику у номінації «Захист прав та представлення інтересів громади» (http://frgn.mk.ua/?p=4373) та червні 2013 р Центральна бібліотека імені М.Л. Кропивницького стала переможцем премії «Інновації» міжнародної Програми інновацій публічних бібліотек (EIFL-PLIP) (http://www.eifl.net/eifl-plip-innovation-award/award-4-open-government).

 

Як підкрислив, Ігор Куспляк , тепер бібліотекарі зможуть надавати фахові консультації для користувачів електронних послуг у бібліотеках районних центрів, міст та сіл Миколаївської області.

Олена Симоненко, радник голови Миколаївської обласної ради, депутат Миколаївської обласної ради розповіла , що прийняті  районними радами ( наприклад, у  Баштанському районі) цільові програми розвитку бібліотек, вже допоможуть мешканцям Миколаївщини отримати більш якісні адміністративні та інформаційні послуги з використанням новітніх інформаційно — комунікаційних можливостей бібліотек у селах, селищах і містах Миколаївської області. А обласна програма культура  також спрямована на модернізацію бібліотек.

Координатор проекту голови ФРММ Михайло Золотухіна , додав приклади прийнятих рішеннями районних рад та Миколаївської обласної ради заходів з розвитку місцевих бібліотек як мостів до е-урядування,що прийняти протягом квітня-серпня 2013 р.

Директор Миколаївської ОУНБ ім. О. Гмирьова Надія Богза запросила  мешканців, громадських активістів з сіл, селищ міст Арбузинського, Баштанського, Березанського, Березнегуватського, Врадієвського, Вознесенського, Веселинівського, Доманівського, Жовтневого, Казанківського, Новобузського, Первомайського, Снігурівського районів Миколаївської області у Центри вільного доступу до Інтернет та в Миколаївську ОУНБ, де за допомогою консультантів вони  отримають інформаційні послуги щодо адміністративних послуг та діалогу з владою з використанням Інтернет-технологій.

 

——————————————————————————————————

Проект реалізується громадською організацією  «Фонд розвитку міста Миколаєва» спільно з Миколаївською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. О. Гмирьова за підтримки Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) в рамках програми «Бібліоміст» відповідно до Національного плану дій в рамках Партнерства «Відкритий уряд», затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 р. № 220-р. При цьому Миколаївська ОУНБ згідно з наказом Міністра культури № 135 від 01.03.2013 року є виконавцем проекту «Публічні бібліотеки – мости до е-урядування» уМиколаївській області.

Мета проекту – залучення населення сіл, селищ міст Миколаївщини до вивчення й використання електронних послуг, ресурсів, та інструментів е-урядування на основі:

—  інформування населення сіл, селищ, міст Миколаївщини про наявні е-послуги національного та регіонального рівнів з використанням ресурсів публічних бібліотек;

— спільного навчання представників бібліотек та різних групи населення користуватися ними, щоб ефективно спілкуватися з урядовими структурами, брати участь у прийнятті рішень місцевої влади, отримувати необхідні адміністративні послугиу новому форматі.

 

 

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>