Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Яке майбутнє чекає наші ЖЕКи?

23.11.2013г.

Вже декілька років, як в Україні проголошено курс на створення ефективного власника в багатоквартирних будинках. Тим не менш темпи по створенню ОСББ закладені в загальнодержавній програмі реформування ЖКХ давно вибились з графіку і не відомо, як справа піде далі. Тому ті ЖЕКи, яким пророчили швидку загибель, продовжують обслуговувати більшу частину багатоквартирного житла в Україні. А от як вони його обслуговують це зовсім інше питання, яке турбує багатьох громадян, яким пощастило отримувати послуги від житлово-експлуатаційних кантор зразка СРСР.

У нас у Вознесенську після укрупнення 1997 року залишився один ЖЕК, під назвою — комунальне підприємство «Єдність», яке обслуговує 228 житлових будинків, з них більше половини це невпорядкований сектор (будинки без зручностей: води, каналізації, переважно одноповерхова забудова, так звані — «общие дворы» ). При цьому КП «Єдність» збирає близько 2,5 млн. грн. на рік, за які має здійснювати поточне обслуговування житла, що знаходиться на його балансі. Як витрачаються ці кошти та які послуги і якої якості отримують мешканці, не знає майже ніхто.

Одним із значущих факторів, які гальмують розвиток ОСББ в нашій країні є невиконання державних зобов’язань по першому капітальному ремонту житлового фонду. Не зважаючи на те, що цей обов’язок держави прямо закріплений в законодавстві, на практиці ми бачимо поодинокі випадки його виконання та й то не в повному обсязі.

В цілому ситуація з муніципальними послугами по обслуговуванню житла: чи то поточного утримання, чи то капітального ремонту, складається досить песимістична, і ризикує стати катастрофічною.

Для того щоб вплинути на якість надання муніципальних послуг з утримання житлового фонду в місті Вознесенськ, громадська організація «Агентство економічного розвитку» ініціювала проект під назвою «Моніторинг муніципальної послуги по утриманню багатоквартирних будинків», який реалізується при фінансовій підтримці МФ «Відродження».

Метою проекту є залучення громадян міста до здійснення систематичного громадського контролю за якістю послуг по поточному обслуговуванню багатоквартирних будинків, які знаходяться на балансі ЖЕКу та проведення капітальних ремонтів житлового фонду за рахунок бюджетних коштів.

Для досягнення цілей проекту планується проведення:

1) 6 глибинних інтерв’ю з представниками ЖЕКу, виконавчого комітету, ОСББ, підрядниками та іншими суб’єктами задіяними в ході обслуговування житла;

2) Фокус-групи з ОСББ для дослідження процедури проведення першого капітального ремонту в ОСББ за бюджетні кошти;

3) Соціологічного дослідження серед абонентів ЖЕКу;

4) 5 громадських обговорень для визначення позицій всіх зацікавлених сторін.

За підсумками моніторингової компанії будуть розроблені конкретні рекомендації по підвищенню якості муніципальних послуг по утриманню багатоквартирного житла та запровадження механізмів систематичного громадського контролю за їх якістю.

Громадська організація «Агентство економічного розвитку» запрошує всіх небайдужих громадян, які бажають покращити рівень обслуговування свого житла долучитись до реалізації проекту. Бажаючі можуть звертатись в офіс організації за адресою: м. Вознесенськ, вул. Пушкінська, 3/35 або за телефоном (05134) 3-22-50.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>