Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Де і як сприяють розвитку ОСН на Миколаївщині? Що робити у 2014 р.?

DSCF1477Ці питання  нещодавно обговорили  у м. Вознесенську  на круглому столі, присвяченому підсумкам річної діяльності «Ресурсного центру ОСН Миколаївщини» (РЦ)  у м.  Вознесенську, м. Миколаєві, селах і містах Баштанського та Снгурівського районів.  Учасники  привітали відповідні досягнення громад м Вознесенська, Миколаєва та політичну волю Баштанської районної влади. Зокрема, успіх міста Вознесенську, що не тільки протягом 2013 року запровадила міську політику підтримки створення  та діяльності ОСН забезпечення створені та легалізації ОСН як складової громадянського суспільства та частини системи місцевого самоврядування, але і продемонструвала успішну практику діяльності ОСН «Перлина гаю» з захисту прав та інтересів громади.   Представники громади і влади, признав успішними згаданий  досвід, вирішили і далі розвивати ОСН як дієву форму партнерства громади і місцевої влади при вирішенні актуальних проблем громадян та розвитку громад, поширив діяльність РЦ  на інші села, селища міста Миколаївщини. У 2014 р. буде РЦ буде поширювати згадані успішні практики у селах, селищах містах Миколаївщини,   а   органам самоорганізації населення СН області  і далі буде  грантова, консультативна, тренінгова  та методична підтримка реалізації їх власних повноважень з представництва прав громадян та інтересів громади ОСН.

Фонд розвитку міста Миколаєва(ФРММ) спільно з Баштанською райрадою, Баштанською РДА, Снігурівською РДА,  Снігурівською райрадою,  Вознесенською, Миколаївською радами, Вознесенською ГО «Сузиря» реалізують довготерміновий проект з покращення діяльності різних форм самоорганізації населення. З лютого 2013 р діє «Ресурсний центр органів самоорганізації населення (ОСН) Миколаївщини» (РЦ), що надає методичну,  тренінгові, консультативну, грантову допомогу діяльності різним формам самоорганізації а також сприяє органам місцевого самоврядування та районним державним адміністраціям у формуванні нормативно-правових умов зі створення, легалізації та розвитку ОСН.

Як зазначив при відкритті круглого столу вознесенський міській голова Віталій Луков, міська влада підтримує та буде надалі підтримувати  розвиток ОСН, що вже грає важливу роль у вирішенні актуальних проблем городян та громади.  Дійсно, у м. Вознесенську вже є  політика сприяння розвитку ОСН. За консультативної підтримки РЦ Міська рада розробила та  ухвалила рішення №22 від 24.05.2013 “Про затвердження Порядку створення та легалізації (продовження повноважень) ОСН у м. Вознесенську”.  Як зазначил начальник відділу вознесенського міськвиконкому Тетяна Зелинська, у місті працює 5 ОСН, із них 3 створено за новим Порядком (у червні-жовтні 2013). Також на території міста діє 57 вуличних / квартальних комітетів. У 19 мікрорайонах міста створено громадські ради, на базі трьох із них вже за новим порядком створено 3 ОСН, 15 перебувають у стадії підготовки до створення ОСН. Найбільший ОСН об’єднує 1749 мешканців, а найменший ОСН міста налічує 256 осіб.  А унікальний досвід проведення ОСН компаній представництва прав та інтересів громадян представив  голова  ОСН «Перлина гаю» Роман Бебінов.  Так , грантер ФРММ відпрацював процедуру місцевої ініціативи добився прийняття 2-х рішень вознесенської міськради з  вирішення проблеми  кладовища на території ОСН. Міськрадою у листопаді 2013 р. прийнято  рішення «Про затвердження  комплексної програми розвитку місцевого самоврядування, громадянського та інформаційного суспільства в місті Вознесенську на 2014-2015 роки»  з відповідним заходами з розвитку ОСН. 

Як повідомила представник миколаївського міськвиконкому Валентина Атанасова,  у Миколаєві зареєстровано 30 ОСН, з них, мікрорайонних – 7, вуличних – 1, квартальних – 3, будинкових – 19. З 2007 р міськрадою здійснюється політика розвитку ОСН. Реалізовано дві дворічні міські цільові програми. З 2009р щорічно за результатами конкурсу муніципальних грантів реалізується 6-7 проектів ОСН, що спрямовані на мобілізацію населення, ресурсів бізнесу для  вирішення проблем благоустрою територій, енергозбереження. При Департаменті ЖКГ діє “Ресурсний центр ОСН/ОСББ». На сайті є сторінка з питань створення та діяльності ОСН.

Як зазначив голова ФРММ Михайло Золотухін, у м. Миколаєві протягом 2013 р. ухвалено вже три рішення місцевої влади, які спрощують процес створення ОСН (2 рішення міськради про ініціювання та створення ОСН) та надають ресурсну підтримку реалізації ініціатив ОСН (“Програма підтримки розвитку громадянського суспільства ”, затверджено рішенням міськради №33/6 від 17.10.13р. http://ngik.gorsovet.mk.ua/ru/showdoc/?doc=22063, в одному з напрямів якої є проведення конкурсу проектів для ОСН). Таким чином, у 2014 року підтримка розвитку ОСН може відбуватись згідно згаданої міської програми.  Але, нажаль у міському бюджету поки коштів на програму не заплановано. Тому актальним є відповідний тиск на міську раду з боку громадськості.

Загалом,робота РЦ ґрунтується на територіальних “нюансах”, з урахуванням особливостей роботи ОСН села, міста (районного центру) й обласного центру. Міський мешканець далекий від проблем жителя села, а житель обласного та районного центру також мають різні інтереси, в тому числі й ментальність. Наприклад. У світлі прийдешнього укрупнення сільських рад створення ОСН у селах допоможе ефективно відстоювати групові інтереси жителів сіл. Сільські ради будуть об’єднувати не менш ніж 5 тис. мешканців. Із 19 сільських рад, наприклад, у Баштанському районі залишаться тільки 4. При бюджетному дефіциті це неминуче. І що робити тим селам, де 500-1000 мешканців і які залишаються без представницького органу (сільрада). Залишитися зовсім без нічого – ризиковано, значить, треба створювати представницький орган – комітет самоорганізації та налагоджувати відносини з держвладою. Тому в тому ж таки Баштанському районі за консультативної підтримки Ресурсного центру ухвалено розпорядження голови Баштанської райдержадміністрації №297-р від 12.09.2013р.  “Про методичні рекомендації порядку ініціювання, створення та легалізації органів самоорганізації населення Баштанського району Миколаївської області”http://frgn.mk.ua/?page_id=5522 .  Саме  ці рекомендації оптимізують процес створення ОСН на селі, щоб ініціативна група не робила зайвих рухів при реєстрації ОСН.

Загалом стан розвитку ОСН Миколаївщини узагальнено у брошурі ФРММ «Розвиток ОСН у містах та селах Миколаївщини. (Виклики, загрози можливості).  Брошура містить як приклади діяльності ОСН по виконанню власних повноважень, так і додатки з НПА, що визначають місцеві процедури створення та легалізації ОСН у м Миколаєві, м. Вознесенську  та  рекомендують прийняти відповідей процедури у селах Баштанського району. Брошура представлена учасникам круглого столу. Також з нею можна ознайомитись на  http://www.frgn.mk.ua/wp-content/uploads/2014/02/broshura%20OSN.pdf

 

У підсумку, голова правління ФРММ Михайло Золотухін відмітив грамотами «За досягнення у розвитку ОСН» вознесенського міського голову Віталійя Лукова, начальника відділа вознесенського міськвиконкому Тетяну Зелинську, голову Баштанської РДА Івана Рубського, начальника відділу баштанської РДА Тетяну Гвоздь.   

Також головою ФРММ відмічено, що у 2014 р. буде РЦ і далі  буде поширювати згадані успішні практики у селах, селищах містах Миколаївщини ,   а  активістам ОСН області  і далі буде запропопоновано грантова, тренінгові  та методична підтримка.

 

Прес-служба ММГО «Фонд розвитку міста Миколаєва»

 

 

—————————————————————————————————

Круглий стіл відбудеться в рамках проекту «Покращення діяльності органів самоорганізації населення» (ОСН) в селах і містах Миколаївщини», що реалізував ММГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» в партнерстві з ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» та грантової  підтримці МФ «Відродження».

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>