Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

ДОБРОВІЛЬНЕ ФОРМУВАННЯ СПРОМОЖНИХ ТЕРІТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД НА МИКОЛАЇВЩИНІ

DSC01053Пост- реліз круглого столу на тему : «Дієва самоорганізація та участь селян у формуванні спроможних територіальних громад на Миколаївщині. Виклики, практики, перспективи»

Що заважає реалізувати принцип добровільності при формуванні спроможних територіальних громад?

Що потрібно з цім робити на місцевому рівні, обласному та національному?

Як врахувати права та інтереси селян в умовах реформ?

Де знайти ресурси для цього?

Ці та інші питання 16 вересня 2015 р обговорили за круглим столом 45 представників місцевих громад з більшості районів області, обласної влади та експерти. Сформовано пакет пропозицій до нової обласної програм реформування та розвитку місцевого самоврядування на 2016-17 роки. Представлено успішні практики самоорганізації/ місцевої демократії та можливості відповідної ресурсної підтримки від «Фонду розвитку м. Миколаєва», Миколаївської обласної ради, Державного фонду регіонального розвитку та міжнародних донорів.

Фото-звіт

Жвалу реакцію сільських голів визвала доповідь директору Центру реформ у Миколаївської області Валентина Бойко про хід та результати формування спроможних громад на Миколаївщині. Так більшість селян заперечила факт дотримання добровільності при формуванні планів формування спроможних територіальних громад.

А головним досягненням реформи Валентин Бойко вважає формування нової територіальної громади села Куцурупи Очаківського району, де 25 жовтня відбудется обрання сільського голови і депутатів. Так з 1 січня 2015 року бюджет громади отримає 65 % надходжень від податку ПДФО. Нажаль цей шанс вже втратили інші сільські територіальні громади Миколаївщини.

А учасники круглого столу з селищ та сіл Кривооозерського, Баштанського, Казанківського районів, м. Вознесенську та інших районів області поділились власним досвідом та баченням реалізації принципу добровільності при формуванні спроможних територіальних громад.

Так голова Кривозерської РДА Олексій Мирошниченко представив досвід самоорганізації та участі селян формування плану територіальної громади на базі району.

Також представлено практики дієвої самоорганізації та участі мешканців у вирішенні актуальних проблем сіл на прикладі с.м.т. Казанка, сіл Баштанського і Кр. Озерського районів, м. Вознесенськ, м. Снігурівка та інш. при навчальної, грантової підтримці «Фонду розвитку м. Миколаєва». А саме :

Роман Бєбінов голова ОСН «Перлина Гаю» (м. Вознесенськ) та представник ОСН «Кленове (м. Снігурівка) Ольга Галагуз презентували успішну практику інтеграції громади сіл у територіальну відповідні місцеві громади. При цьому мешканцями було створено ОСН мікрорайону, що успішно представляє права та інтереси локальної громади у діалозі з міськрадою та їх міськвиконкомами. Так вирішуються актуальні соціально-економічні проблеми колишніх сіл.

Казанківській селищний голова Наталля Паланіч презентувала аналогічний досвід вирішення проблем водо забезпеченні та доріг мікрорайонів селища на основі взаємодії з ОСН «Водограй» та ОСН «Квартал». А представники органів місцевого самоврядування та громадських організацій з сіл Баштанського району (с. Явкіно, с. Приволне, сДобре) презентували свої успішні історії вирішення актуальних соціально-економічних проблем своїх сіл на основі самоорганізації та громадського діалогу та взаємодії . Докладніше історії успіху у черговому збірнику «Дієва самоорганізація та участь селян у формуванні спроможних територіальних громад на Миколаївщині. Збірник кращих практик громадського діалогу сіл Миколаївщини 2014-15 років» http://www.frgn.mk.ua/wp-content/uploads/2015/09/ist%20yspih.pdf

 

Організаторами круглого столу представлені можливості ресурсної (навчальної, грантової) підтримки громадських ініціатив з формування спроможних територіальних громад. А саме:

Анна Білявськакоординатор проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», член та експерт Наглядової ради щорічного обласного конкурсу представила щорічний обласний конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування у 2015 році. Прийом проектів, заявок та конкурсної документації триватиме до 1 жовтня 2015 року http://www.oblrada.mk.ua/index.php/3630-ogolosheno-konkurs,

Лілія Машкова — заступник начальника Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму Миколаївської ОДА розповіла про можливості інвестиції від Державного фонду регіонального розвитку.

Михайло Золотухін – голова правління ММГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» презентував сервіси «Ресурсного центру місцевої демократії», що діятиме на базі Фонду за підтримці МФ «Відродження» та інших міжнародних донорів у 2015-16 роках. Зокрема, консультативна, методична, інформаційна, навчальна підтримка представників місцевого самоврядування та громадськості з:

(1) реалізації принципу добровільності при формуванні спроможної територіальної громади на основі механізмів демократії участі;

(2) ммобілізації грантів та інвестиції у вирішення актуальних проблем розвитку села як рівноправної частини спроможної територіальної громади;

(3) популяризації кращих практик вирішення проблем села на основі налагодження громадського діалогу.

 

Круглий стіл відкрив триденний Форум на тему: «Спроможні територіальні громади Миколаївщини». По результатам круглого столу та триденного навчання Форуму представники сільських територіальних громад (сільський голова + громадський активіст) сформують власні проекти формування нових спроможних територіальних громад на основі самоорганізації та участі селян. А експерти Фонду протягом 2015-16 року допоможуть мобілізувати ресурси для їх реалізації.

Також Форум є черговим заходом трирічного проекту «Залучення мешканців сіл та міст до формування та комплексного розвитку спроможних територіальних громад», що реалізується ММГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» (ФРММ) при партнерстві з Миколаївською облрадою, Миколаївською ОДА згідно рішення №7 Миколаївської облради від 30.07.2015 р. «Про затвердження Плану заходів з реалізації у 2015-2017 роках..» та на виконання завдання 3.2.2. Стратегії розвитку Миколаївщини на період до 2020 року».

Прес- служба ММГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» Тел./факс (0512) 47-38-79

————————————————————————————————————————————————

Круглий стіл проводиться в рамках проекту ММГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» на тему: «Розвиток демократії участі у селах Миколаївщини» за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні та МФ «Відродження». Погляди учасників заходу не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. Партнерами проекту є: Миколаївська обласна рада, Миколаївська обласна державна адміністрація, ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення».

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>