Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Виклики прозорості та ефективності фінансування освіти у м.Первомайську

unnamedОбговорили 57 представників громадськості, шкіл і органів місцевого самоврядування міста напередодні Дня вчителя на круглому столі, що організували Благодійний фонд «САРОКА» спільно з Первомайською міською радою.

Більшість учасників круглого столу погодились створити робочу групу «За ефективне та прозоре фінансування освітніх послуг у м Первомайську», яка проаналізує болючі проблеми ефективності і якості освітніх послуг у школах міста та запропонує городянам модель більш прозорого використання добровільних внесків батьків та бюджетних коштів.

У заході прийняли участь міській голова Людмила Григорівна Дромашко, секретар первомайської міської ради Наталія Володимирівна Сабліна; директори загальноосвітніх шкіл м. Первомайська з представниками батьківських комітетів і благодійних фондів шкіл; представники міського управління освіти; голови депутатських фракцій міськради; міські ЗМІ та директор ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» Михайло Золотухін.

 

Начальник Управління освіти Первомайської міської ради Галина Феліксівна Остапенко подякувала батькам, що відкликаються на прохання про задоволення нагальних потреб шкіл та зазначила, що «в середньому на одну дитину батьки збирають 15 грн. на місяць, тому що не всі здають благодійні внески». unnamed-1

Керівник проекту Благодійного фонду «САРОКА» Юлія Мудра погодилась, що китами фінансування загальноосвітніх шкіл міста це не тільки кошти державного і міського бюджетів, а і батьківські внески, пожертвимеценатів.Але соціальне дослідження виявило фонду, що у більшості батьків є питання до прозорості та ефективності витрачання приватних коштів. Тому громадські експерти рекомендують:

По-перше, надходити на банківські рахунки зареєстрованих благодійних фондів. Усі виплати з цих коштів мають здійснюватися у безготівковій формі;

По-друге, Усі батьківські внески мають проводитись за заздалегідь колективнорозроблениміоприлюдненим планом;

По-третє, благодійники (батьки) мають право одержуватиповнийзвіт про використаннядобровільнихвнесків.

А загалом, потрібновідмовитисьвід практики сплати до класногоішкільногофондів. Фонд має бути один – шкільний. Засновникомінаглядачем фонду має бути наглядовачиопікунська рада, до складу якої не маютьвходитипрацівникисистемиосвіти.  Система внесківмає бути добровільноюіколегіальнообумовленою.

На що, представники директорів шкіл та батьківськихкомітетів не погодилисьз рекомендаціями БФ «САРОКА», заявив,  щовідмовитисьвід практикиобліку готівкових коштів не готови. Я казав представник одного з батикивських комітетів  «..у школах часто виникають потреби, які необхідно швидко вирішити, а у безготівковій формі це довга процедура. Тому потрібна готівка. А що ж по питанню шкільних класних фондів, то це бажання батьків покращувати умови навчання своїх дітей».

 

Запрошуємодепутатів міської ради, громадських активістів, представників батьківських комітетів та представники благодійних фондів шкіл та представниківуправління освіти Первомайської міської ради, до складу робочої групи «За ефективне та прозоре фінансування освітніх послуг у м Первомайську»!

Результатимоніторингу та роботиробочоїгрупибудутьпрезентовані у кінціжовтня.

 

Прес-служба БФ «САРОКА»

____________________________________________________________________________

Круглий стіл відбувся в рамках проекту на тему: «Моніторинг і аналіз ефективності використання коштів громади в загальноосвітніх школах м. Первомайська», що реалізує БФ «САРОКА» при підтримки ГО «Фонд розвиткумістаМиколаєва» за кошти NED (Вашингтон, США).

Метою проекту є підвищення прозорості використання коштів місцевого бюджету та грошей зібраних батьками, як благодійна допомога для забезпечення якісної середньої освіти у м. Первомайську.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>