Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Виклики прозорості та ефективності фінансування освіти у м.Первомайську.

h_yX43cOmav0CtTdAGPq7fY6Z1rDzgUuKB_Робота Благодійного фонду «САРОКА» над проектом «Моніторинг і аналіз ефективності використання коштів громади в загальноосвітніх школах м. Первомайська» ще триває, але вже дала свої результати.

Після проведення нашою командою семінарів для батьків та акцій, батьками була ініційована та організована перевірка 08.11.2016 у ЗОШ №5, яку  провела заступник директора департаменту освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації, начальник управління освіти та ресурсного забезпечення Удовиченко Оленою Олександрівною. Питання, які підіймалися на перевірці це:

  • ​ Добровільно-примусовий збір коштів з батьків;
  • ​ Додаткова плата прибиральницям за прибирання класів за кошти батьків;
  • ​ Не етична поведінка вчительки початкових класів Лило О.В.;
  • ​ Придбання речей, які на думку батьків не стосуються навчально-виховного процесу.

По результатам перевірки було виявлено, що збір коштів з батьків проводиться хаотично та не фіксується відповідним чином (згідно нормам ведення фінансової звітності). Довести, що збір коштів проводиться примусово не вдалося так, як більшість батьків при перевірці почали відмовлятися від того, що їх примушують здавати гроші. Було також виявлено, що дійсно учні 7-9 класів сдають гроші на доплату прибиральницям, на що Удовиченко О.О. зазначила, що за бажання батьків вони можуть собі наймати прибиральницю в класи, якщо їх діти відмовляються прибирати самостійно, але все повинно бути офіційно оформлено та задокументовано, чого на даний момент в ЗОШ №5 не має.

Крім, того за час проведення аналізу використання коштів з місцевого бюджету і зібраних батьками нами було виявлено, що з 11 загальноосвітніх шкіл міста Первомайська 2 не мають благодійного фонду школи. У всіх школах відсутні фонди класів. Батьки самостійно збирають кошти на потреби класу. Потреби визначають батьки та вчителі. Облік коштів, які збираються на потреби класу ведуть батьки. Фінансово-облікова документація у більшості класів ведеться батьками не вірно, що є чинником для виникнення корупційних дій, як працівниками школи так і батьками.

У жовтні мала старитися робоча група «За ефективне та прозоре фінансування освітніх послуг у м. Первомайську», яка мала б проаналізувати болючі проблеми ефективності і якості освітніх послуг у школах міста та запропонувати городянам модель більш прозорого використання добровільних внесків батьків та бюджетних коштів. Нажаль вона так і не була створена. Але завдяки круглому столу шкільне керівництво та батьки прийняли до уваги рекомендації громадських експерті та покращили надання повного звіту про використання добровільних внесків благодійникам (батькам).

 

Прес-служба БФ «САРОКА»

____________________________________________________________________________

В рамках проекту на тему: «Моніторинг і аналіз ефективності використання коштів громади в загальноосвітніх школах м. Первомайська», що реалізує БФ «САРОКА» при підтримки ГО «Фонд розвиткумістаМиколаєва» за кошти NED (Вашингтон, США).

Метою проекту є підвищення прозорості використання коштів місцевого бюджету та грошей зібраних батьками, як благодійна допомога для забезпечення якісної середньої освіти у м. Первомайську.

 

 

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>