Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

До добробуту Куцурубської громади – спільними зусиллями

unnamedТаким є гасло Стратегії Куцурубської ОТГ до 2026 року, яка була нещодавно презентована в Кризовому медіа-центрі. Миколаїв. Рішення  про її затвердження 3 березня 2017 одноголосно прийняла Куцурубська рада Куцурубської сільської об’єднаної громади. Тепер 12 сіл мають оформлені в офіційному рішенні ради ключові кроки розбудови перлини Причорномор’я, де буде комфортно її мешканцям та гостям.

 

 

Як розповіла під час брифінгу, що відбувся 7 березня у КМЦ.МИКОЛАЇВ староста сіл Іванівка і Яселка Оксана Яковенко, процес об’єднання Куцурубської сільської ради з Іванівською був дуже не простим, спочатку селяни не розуміли, для чого їм об’єднуватися. Та вже наприкінці 2016 року до них приєдналися інші села. Сьогодні Куцурубська об’єднана територіальна громада складається з шести сільрад (8,5 тис. мешканців), інтереси яких представляють 26 депутатів та голова .

Стратегія Куцурубської ОТГ – першої в області – пройшла довгий шлях обговорення, в якому взяли участь зацікавлені мешканці громади. «Вони були не просто спостерігачами, а активними учасниками процесу розробки стратегічного документу, вносили свої зауваження та пропозиції», – розповідає О. Яковенко. Врешті-решт, 3 березня 2017 року, Стратегія була затверджена депутатським корпусом. У документі прописано, що громада має стати екологічно чистим куточком Миколаївщини з безліччю садів і виноградників. Особливу увагу тут планується приділити розвитку портового та морегосподарського комплексу (зокрема будівництву причалу для річкових суден у с. Парутино та Солончаки), впровадженню альтернативних джерел енергетики (одне з них – вітряна електростанція в с. Дмитрівка). «У нас є унікальна можливість розвивати інфраструктуру, зелений туризм, екологічні зони, тому, окрім бюджетних коштів, ми шукаємо додаткові шляхи фінансування – інвестиції, гранти», – додає Оксана Яковенко. Для цього був створений ресурсно-інформаційний центр Куцурубської ОТГ.

«Наша громадська організація, в свою чергу, слідкувала за тим, що в процесі розробки Стратегії були враховані інтереси громадян, особливо тих, які мешкають на периферії», – наголосив директор «Фонду розвитку м. Миколаєва» Михайло Золотухін.

Як нагадав консультант із комунікації «Асоціації міст України» Олександр Дудюк, Куцурубська ОТГ – унікальна, оскільки утворилася попри перспективного плану, а її мешканці подали позитивний приклад сусіднім селам. «Стратегія окреслює кінцеві цілі, яких планується досягти, в ній передбачене унікальне поєднання ресурсів морегосподарського комплексу, вітрової енергії та традиційного землеробства. Також на території об’єднаної громади знаходиться Національний історико-археологічний заповідник «Ольвія», – зазначив експерт. – При розробці стратегій іншим громадам слід враховувати, що це не план на один фінансовий рік чи одну каденцію депутатів, а перспективи розвитку на майбутнє».

Також пан Олександр підкреслив, що у розробці стратегій, особливо, коли йдеться про відновлення традиційних форм господарювання, варто зосереджуватися на проектах з переробки сировини та збільшувати таким чином додану вартість. Це дозволить підвищити доходи громади через відрахування ПДФО, створити нові робочі місця.

 

Учасники презентації Стратегії розвитку Куцурубської ОТГ одностайно погодилися з тим, що в ній враховані не тільки традиційні форми господарювання (сільське господарство, морегосподарський комплекс), а й інноваційні (розвиток зеленої енергетики, сучасних виробничих технологій), що дозволить зробити об’єднану громаду успішною та самодостатньою.

 

Прес-служби ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» та «КМЦ. Миколаїв»

——————————————————————

Ресурсна підтримка формування Куцурубської спроможної громади відбувається на виконання Плану заходів з реалізації Стратегії розвитку Миколаївської області до 2020 р на період 2015-17 р.» (рішення Миколаївської обласної ради №7 від 30.07.2015 р.) та в рамках проекту ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва»(ФРММ): «Куцурубська об’єднана громада як дієва демократична модель стратегічного розвитку» за підтримки програми «Демократична практика» МФ «Відродження».

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>