Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Як Ольшанська та Михайлівська об’єднані громади отримають дієву демократичну модель розвитку та відповідні нормативно-правове та ресурсне забезпечення

Саме це 12 липня обговорили представники органів місцевого самоврядування, Перший миколаївський місцевий центр з надання БВПДФонд развития г.Николаева (ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» (ФРММ) та ТОВ «Архізем» на 2-х виїзних нарадах у громадах.

За підсумком наради в Ольшанської ОТГ підписана угода про співпрацю щодо розробці Стратегій розвитку, Статуту територіальної громади, генеральних планів сіл об’єднаної територіальної громади.

20048767_485006681849646_1082239050_o

Фото наради в Ольшанської селищної ОТГ

У результаті наради в Михайлівської ОТГ як і на вчорашньої у Веснянської ОТГ,  домовились  про продовження відповідної співпраці. Секретар Михайлівської сільської Наталія Чех ради відмітила що першими результатами навчань голови, депутатів і активістів однеї з засновників громад — Ульянівської сільської , що мала подібний договір з Фондом  є прийнятий у січні 2017 р Статут Михайлівської ОТГ.

 

Фонд допоможе об’єднаним громадам у залученні грантів/інвестицій для формування та реалізації стратегії та згуртує активістів сіл громади навколо побудови власного добробуту у спроможної Веснянської громади. Як казав директор Фонду Михаил Золотухин:

«… Фонд вже має відповідний спішний досвід співпраці з об’єднаним громадами Миколаївщини як «Ресурсний центр сприяння місцевої демократії Миколаївщині» за кошти МФ «Відродження». Так ще у грудні 2015 р сільська рада Куцурубської ОТГ а, міська Баштанська і  сільська Михайлівська ОТГ  у січні 2017 р. затвердили Статути.

20049164_485007258516255_781687863_o

Фото наради у Михайлівської ОТГ.

Так об’єднані громади, як юридичні особи публічного права захистились законодавством України від спроб інших зробити щось без згоди з їх членами.
Статути мають демократичні процедури захисту прав та врахування інтересів мешканців сіл при прийнятті рішень сільради та ії виконавчих органів.. Так ми формуємо умови для правової спроможності об’єднаних громад.

У березні 2017 р . – Стратегію розвитку Куцурубської сільської громади до 2026 та триває експертний супровід ії реалізації.

Саме на формуванні дієвої стратегії при виживанні та розвитку ОТГ, відпрацюванні статутних процедур самоорганізації і демократії участі спрямовано наш сервіс. Так за підтримки різних міжнародних донорів ми допомагаємо налагодити ефективний місцевий бюджетний процес на основі доброчесного запровадження програмно-цільового методу. Триває громадський аудит в Баштанській, Воскресенській та Мостівській ОТГ. Так ми допоможемо і Ольшанської ОТГ на шляху да правової та ресурсної спроможності.. ».

Підчас  проведення нарад з ОТГ, виявилось нагальність правової допомоги депутатам при розгляді на постійних депутатських комісіях проектів рішень Михайлівської ради.

Вікторія Царьова представила сервіси Першого миколаївського місцевого центру безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) та  надала рекомендації щодо налагодження роботи з юристом органів місцевого самоврядування об’єднаних громад. Презентувала можливості центру БВПД з надання мешканцям сіл Михайлівської об’єднаної громади безоплатної вторинної правової допомоги. Заплановані додаткові виїзні правові консультацій для мешканців сіл ОТГ.

Представник ТОВ « Архізем» Віталіна Іскандірова презентувала практичний досвід та можливості ТОВ у розробці генерального плану сіл ОТГ. Так Архізем вже завершую розробку генрального плану с. Куцуруб .

В ході зустрічі ольшанський голова Сергій Новак висловив вдячність бюро, що ефективно діє у громаді та виразив сподівання на плідну співпрацю з Фондом та командою, що взяла участь у нараді.

Формування спроможних об’єднаних громад на Миколаївщині триває!

 

Прес-служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»
Тел. (0512) 47-38-79

________________________________________________________________________

Наради в ОТГ відбулись в рамках проекту ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» на тему: «Дієва місцева демократія у селах і містах Миколаївщини» за підтримки МФ «Відродження».

Заходи є черговим заходом проекту «Залучення мешканців сіл та міст до формування та комплексного розвитку спроможних територіальних громад», що реалізується Фондом при партнерстві з Миколаївською облрадою, Миколаївською ОДА згідно рішення облради №7 від 30.07.2015 р. «Про затвердження Плану заходів з реалізації у 2015-2017 роках..» та на виконання завдання 3.2.2. Стратегії розвитку Миколаївської області на період до 2020 року».

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>