Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Методи лікування належного місцевого самоврядування

Опановували підписанти Меморандуму  про створення коаліції #ГромадськоїПрефектури у Миколаївської та Херсонської областях на п’ятої сесії «Школи громадських префектів», що відбулась 10-11 жовтня 2019 р. у Херсоні.

27 представників 20-ти місцевих громадянських об’єднань з Миколаєва, Вознесенська, Очакова, Н Буга, Херсона, Скадовська  за допомогою тренера ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» (ФРММ  Тетяни Золотухіной

Вивчали особливості муніципального менеджменту реалізації місцевих політик органами місцевого самоврядування та методи антикорупційної експертизи  та громадського аудиту відповідності та ефективності діяльності органів місцевого самоврядування;

Уточнювали, місію, цілі коаліції та ролі, внески кожного у спільну справу захисту прав громадян на ефективне місцеве самоврядування та долання безкарності місцевих посадовців і депутатів.

Відпрацьовували практичні навичкі з розробці рекомендацій виконавчим органам місцевого самоврядування (ОМС) за результатами аудиту.

Програма, Навчальні матеріали 

На думку Тетяни Золотухіной діяльність коаліції #ГромадськаПрефектура має дати відповіді на прості запитання:

  • Яким чином місцеве самоврядування надає муніципальні та адміністративні послуги громадам? Чи відповідає місцеве нормативно-правове забезпечення  реалізації соціальних політик законодавчим актам центральних органів виконавчої влади;
  • Чи відповідає місцева політика різних соціальних сфер цілям державної політики;
  • Наскільки ефективно використовуються ресурси громади (бюджет комунальне майно, та інш) при реалізації місцевої соціальної політики?
  • Результативність управлінських дій ОМС.

Загалом, #ГромадськаПрефектура це не статус, а технологія громадянського впливу на підзвітність, прозорість та ефективність дій органів місцевого самоврядування та місцевої державної влади по наданню сервісів громадянам — платникам податків. 

Представники громадські організації, ОСН чи благодійних фондів стануть #Громадськими префектами якщо опанують технологію — відповідні методики, інструменти діагностування управлінських хвороб органів публічної влади та їх лікування  спільно з фіскальними та органами державної влади

Дієвість технології вже доведено ФРММ спільно з його грантерами і партнерами при просуванні виконання органами місцевого самоврядування вимог національного законодавства України  щодо змісту бюджетних програм та практик оцінки їх ефективностіу Миколаєві, Вознесенську, Днпрі, Херсоні, Баштанської ОТГ . Докладніше у практичному кейс-посібнику http://www.frgn.mk.ua/wp-content/uploads/2018/10/Keys.pdf…».

А так прокоментували Школу  його випускники та випускниці: 

«… Поки всі дивані експерти цілий день дивились телік і писали своє фе у соцмережах, я цілий день провела у Херсоні на цікавому та корисному тренінгу від @Фонд развития г. Николаева по методикам антикорупційних експертиз. P. S. Дорогі мої друзі, досить нити, про те як все погано, що все не так сказав і тд. Живучі в країні з найвищим рівнем популізму звертати увагу на слова марна справа. Займіться справами…»- миуолївский координатока ГО  «Антикорупційний штаб» Анастасія Дубогрій  Анастасія Дубогрій .. 

Цітана Борза День був насичений та продуктивний. Я задоволена.

Борис Кудар  «Сегодня в Херсоне 25 «общественных префектов» учились проводить общественный аудит и антикоррупционную экспертизу. Трепещите, коррупционеры! Мероприятие проводит Фонд развития г.Николаева при поддержке National Endowment for Democracy 

 

Татьяна Зелинская  , керівник ГО «Вознесенська асоціація розвитку місцевої демократії» 

« У Вознесенську з’явився перший громадський префект. Поки державні органи влади ( в складі нової ЗЕ- команди) вивчають питання децентралізації, створення префектур замість обласних та районних адміністрацій громадські організації створюють свої власні префектури. Чим має займатися громадська префектура?
Поясню простішою мовою і на конкретному прикладі: 

Громадський префект контролює всі рішення Вознесенської міської ради чи Виконавчого комітету на предмет законності та відсутності корупційних чинників. (Громадський префект не розглядає інших питань – сусідські сварки, загальнодержавні тарифи, соціальний захист держави всіх верств населення і т.д.).

Предмет контролю – будь-яке рішення міської ради чи виконавчого комітету міської ради:
— про приватизацію майна,- про виділення земельної ділянки, — про встановлення тарифів на комунальні послуги,  про усиновлення і т.д.
Це має бути саме рішення влади – рішення міської ради чи виконкому, яке розміщене на офіційному сайті міської ради..

∑ І якщо після прийняття цього рішення чи в процесі обговорення цього рішення у будь-якого з вас виникли питання щодо законності цього рішення, чи взагалі НЕОБХІДНОСТІ його прийняття – тоді вам – до НАС!
Конкретний приклад – ЯКЩО міська рада прийняла рішення про встановлення правил благоустрою в місті, чи правил торгівлі на ринках, чи правила пільгового проїзду жителів і так далі – і ви чітко розумієте чи підозрюєте, що ці рішення прийняті на користь одного з приватних підприємців чи комунального підприємства і установи ( а це -корупційна складова), і це рішення може порушити ваші права на життя, на отримання комунальних послуг –тоді вам до нас. Порядок звернення:
1. Ми приймаємо електронні звернення на адресу vpolit2@gmail.com у наступному форматі:
— текст звернення з обгрунтуванням неправомірних рішень міської влади чи виконкому ( на вашу думку);
— копія рішення міської ради чи виконкому в електронному вигляді ( чи № рішення та дата)
2.Якщо у нас виникнуть уточнюючі питання – ми залишаємо за собою право звернутися до вас за додатковою інформацією.
3.Термін узгодження звернення – 3 дні.
4.Термін розгляду і надання відповіді – 30 днів….»

Раніш, на попередніх сесіях Школи громадянські активісти вивчали основи місцевого бюджетного процессу, адвокасі та складання грантових заявок. Пост-релізи першоїдругої , третій http://frgn.mk.ua/?p=10945 . четвертий http://frgn.mk.ua/?p=10996 сесій Школи з матеріалами навчань надаються.

Таким чином учасники коаліції #ГромадськаПрефектура за коуч та грантовою підтримкою команди проекту протягом 2019 р- 20 р. в рамках стратегічного плану підготують та реалізують відповідні ініціативи у своїх громадах.

Довідки з питань вступу у коаліцію та навчаннь у «Школі громадського префекту»:

Олена Вартанян, офіс-менеджер ФРММ за тел. (0512) 47-38-79 кожний робочий день з 9-00 до 17-00. Або через E-mail ФРММ fondnikol@gmail.com.

Прес-служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»

______________________________________________________________

Навчання проводяться в рамках проекту «Громадська префектура (ГП) для прозорості та ефективності місцевих бюджетів», якій реалізує ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» спільно з ГО «Європейський вектор розвитку» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні та в рамках діяльності «Миколаївськоїрегіональної платформи реформ».

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>