Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Корупції на місцевому рівні буде завдано удару.

DSC04707

Громадські активісти Півдня України «озброїлися» знаннями та навиками антикорупційної експертизи рішень влади на місцевому рівні

Протягом 2015 року в Миколаєві більше 50 громадських активістів півдня України (м. Миколаїв та область, м. Херсон та Одеса протягом 2015 року  пройшли посилену підготовку  у сфері формування ефективних місцевих бюджетів та моніторингу використання бюджетних коштів на основі громадської антикорупційної експертизи місцевих цільвих програм та витрачання коштів місцевого бюджету.

Отриманні знання та навики, на переконання більшості учасників двох дводенних тренінгів «Громадська антикорупційна експертиза для доброчесного и ефективного місцевого самоврядування», дали  їм могутню зброю у вирішенні проблем пов’язаних із корупційними ризиками та практиками на місцевому рівні. Так за висновками досліджень щодо наявності корупціогенних чинників у програми реформування та розвитку ЖКГ м. Миколаєва на 2015-19 роки новий міській голова має створити   відповідну робочу групу.

Разом з висновками Державної фінансова інспекція в Миколаївській області, що протягом жовтня-грудня 2015 року провела  державний фінансовий аудит Департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради , зокрема бюджетну програми благоустрою міста Миколаєва за 2013-14 роки та 9 місяців 2015 року  це буде вагомим аргументом новому міському голові та депутатам щодо нагальності розробки та

Якщо у квітні  тренінг «Громадська антикорупційна експертиза для доброчесного и ефективного місцевого самоврядування» проводив разом з експертом ФРММ Тетяною Золотухіной директор Фундації «Відкрите суспільство», відомий експерт в сфері бюджетної та антикорупційної політики Іван Сікора, то у грудні громадські активісти мали майстер-клас від не менш відомого експерта і голови ДОГО «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики» Олексія Андреєва , що у своєму привітанні казав:

«Антикорупційна експертиза нормативного акту – це дослідження змісту документу. Вона передбачає виявлення певних повноважень, або дефектів серед процедур чи повноважень, що сприяють створенню умов для корупції. Це можуть бути «розмиті» повноваження держслужбовців, чи не встановлена процедура, яка дозволяє чинити свавілля тому чи іншому чиновнику, не порушуючи при цьому нормативних актів. Саме у виявленні таких позицій і полягає антикорупційна експертиза».

Фото-звіт грудневого тренінгу

На конкретних прикладах експерти вони показали, що можуть зробити ініціативні групи громадян на місцевому рівні для попередження корупційних ризиків (корупціонногенних факторів) та боротьби із фактами корупції. Було наочно показано як «працюють» корупційні ризики та що треба робити аби їх попереджати. Серед прикладів були детально проаналізовані наступні:

Практика Фонду розвитку м. Миколаєва, що провів дослідження  «Доброчесні муніципальні послуги у м.Миколаєві»  . В якому здійснена  оцінка результатів «Програми реформування та розвитку ЖКГ у Миколаєві на 2010-14 роки» та громадська антикорупційна експертиза ходу виконання нової цільової та бюджетних програм у сфері ЖКГ.

А до переліку документів, які вивчались за методикою громадської антикорупційної експертизи ДОГО «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики» , потрапили рішення, що регулюють сферу зовнішньої реклами у Дніпропетровську.

«Чому ми зацікавились саме розміщенням зовнішньої реклами?  Перед виборами питання — хто і на яких умовах буде розміщуватись — постало  саме по собі, — завуважив Олексій Андреєв. – Громадська антикорупційна експертиза проводилась згідно з Методикою, затвердженою наказом Міністерства юстиції України від 23.06.2010 р. № 1380/5. Експерти, яких ми підготували, здійснили антикорупційну експертизу рішень виконавчого комітету Дніпропетровської міськради з питань розміщення зовнішньої реклами».

Так кожен із корупціонногенних факторів був проаналізовано на прикладах місцевих нормативно-правових актів. Особливу увагу було звернуто на бюджетний процес на місцевому рівні. Учасники тренінгу ознайомилися із всіма стадіями бюджетного процесу та корупційними ризиками, які закладаються в на різних його етапах.

За думкою експерта ФРММ Тетяни Золотухіной «Антикорупційне, податкове та бюджетне законодавство відкриває нові можливості для участі громадян у вирішенні місцевих проблем. А нові міські голови, місцеві депутати та міськвиконкоми будуть ефективними лише у разі дієвого громадського контролю та оскарженню виявлених порушень та корупційних ризиків у місцевих нормативно-правових актах. Важливо скористатися цими можливостями».

Учасники тренінгу отримали консультаційну допомогу пов’язану із виконанням власних проектів та підготовкою нових проектів для здійснення антикорупційної експертизи на місцевому рівні. Олесій Андрєєв, Іван Сікора та експерти Фонду розвитку міста Миколаєва пропонують унікальну консультативну підтримку в залученні грантових коштів міжнародних донорів та коуч-підтримку при проведенні громадської антикорупційної експертизи місцевих нормативно-правових актів та просуванні його рекомендацій.

Експерти та учасники навчань вважають, що «лише об’єднання зусиль місцевих ініціативних груп, експертно-адвокцаійних організацій та небайдужих місцевих депутатів дасть змогу попереджати  корупційні ризики на місцевому рівні та реально впливати на рішення влади».

________________________________________________________________________Прес-служба ММГО «Фонд розвитку міста Миколаєва».

Діяльність здійснюється ММГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» в рамках проекту «Доброчесні муніципальні послуги у м. Миколаєві та області» в партнерстві з «Фундацією Відкрите суспільство», ДОГО «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики» та грантової підтримці МФ «Відродження».

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>