Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Місцева демократія для відновлення громад Миколаївщини

23 грудня 2022 р. на засіданні прес-клубу #ГромадськаПрефектура.Миколаїв обговори підсумки за 202 рік у 5-ти ТГ області та намітили спільні дії на наступний рік.

Медіа та активісти дізнались від координатора коаліції #ГромадськаПрефектура Михайла Золотухіна  про напрацювання громадських префектів в ЕКО-сфері та місцевої демократії. А саме:

Мішково — Погорілівська громада у червні 2022 р оновила Стратегію в частині охорони довкілля. (рішення сільської ради №14 від 10.06.2022 р).

Проєкт змін до Стратегії соціально-економічного розвитку Мішково — Погоріліської сільської територіальної громади на 2021 – 2027 р. запропонувала громадська стратегічна рада за рекомендаціями коаліції #ГромадськаПрефектура.

Таким чином у територіальній громаді :  

  • Узгоджено стратегічні, операційні цілі, завдання та ЕКО — заходи;
  • Приведено у відповідність з цілями та завданням Державної стратегії регіонального розвитку до 2027 р..;
  • Враховано потрібні фінансові ресурсів, що будуть необхідні для реалізації цілей та завдань проекту модернізованої Стратегії.

Необхідність ЕКО- оновлення Стратегії стала очевидною як стороннім експертам, так і її мешканцям після обговорення громадської експертизи діючої стратегії у форматі Стратегічної екологічної оцінки (СЕО). Реліз на http://frgn.mk.ua/?p=13217.

Також у червні 2022 р Мішково — Погорілівська громада прийняла Статут з пакетом положень щодо механізмів демократії участі. (рішення ради № 12 від 10.06.2022 р ) У 4-х додатках Статуту: Порядок е-петицій та про загальні збори, місцеву ініціативу і слухання.

Статут розроблено Стратегічною радою Мішково – Погорілівської громади , зокрема за рекомендаціями громадського аудиту стану забезпечення форм місцевої демократії у територіальній громаді, якій проведено громадським префектами з ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» (ФРММ). Реліз http://frgn.mk.ua/?p=13211 .

Також за рекомендацями згаданого громадськокого аудиту триває адвокасі Статуту Новодеської міської ради з пакетом механізмів демократії.

Мішково-погрілівській сільській голова Андрій Ботанін, підкреслив важливість прийняття Статут у- місцевої конституції для розвитку громади та за активної участю жителів:

 «Статут — це один із визначальних документів – місцева конституція нашої громади, и, який містить механізми участі жителів у місцевому самоврядування та врахування  інтересів усіх сіл об’єднаної громади.»

Вознесенська міська громада також зробила важливі кроки до демократії та відновлення. У листопаді 2022р. рада затвердила зміни до регламенту, а  ії виконавчий комітет, прийняла положення про систему громадських рад та інших дорадчих органів (рішення №307 від 11.11.22р.)..

Так враховані пропозиції робочої групи з розвитку місцевої демократії, що сформовані за результатами відповідного  громадського аудиту  від ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» (ФРММ).

Так прокоментувала рішення секретар вознесенської міської ради Вікторія Бальцер:

Рішення виконкому є механізмом формування системи дорадчих органів за ініціативою активі, які є успішними практиками та експертами у сферах компетенцій громадських дорадчих органів. Дієвість доведено десятирічною практикою громадських рад у м. Миколаєві. Реліз  http://frgn.mk.ua/?p=12875 .

А прийняті зміни до регламенту ради дали можливість проведення сесій та засідань постійних депутатських комісій у прозорому е-режимі.»

Нагадуємо, що Вознесенська громада разом з ФРММ працює над розробкою Плану відновлення Територіальної громади міста Вознесенська.

Радою враховані пропозиції http://frgn.mk.ua/?p=13378 робочої групи міського голови з відновлення, що сформовані за результатами громадського аудиту ефективності.

Заплановані навчання та консультації активістів і посадовців з відповідних практичних питань взаємодії влада – громада і залучення ресурсів для відновлення територіальної громади, що постраждала від військовий дій та потерпає від обстрілів русні.

А Березанська селищна громада стала вдалим кейсом формування дієвої громадської ради .У серпні виконавчий комітет селищної ради затвердив положення про систему громадських рад та інших дорадчих органів (ріш. № 69 від 12.08.2022р.). Реліз на http://frgn.mk.ua/?p=13298.

А першого грудня 2022р сім представників інституцій громадянського суспільства Березанщини стали учасниками установчих зборів Громадської ради при виконкомі селищної ради.  Реліз на http://frgn.mk.ua/?p=13432 .

Голова ГО «ЕКО. Березань», депутат селищної ради  Олексій Сидорчук розповів про перші крокі громадської ради

« ..Розпочато громадський аудит ефективності дючої ситеми 9-ти старостинських округів як представників інтересів жителів перефрії в умовах прифронотової миколаївщини.  У грудні 2022 разом з новобраним головою та членами Громадської ради ми провели робочі поїздки по 5- ти  старостинським округам.

Ми  поспілкувались та вислухали думки, пропозиції, зауваження громадян, посадовців, місцевих активістів з Калинівки,  Краснопілля, Ташине, Лимани та Василівки.

Найближчим часом ми знову разом із представниками ГрР відвідаємо інші села громади. А потім вже зустрінемось із селищним головою та запропонуємо йому наш план заходів, проектів та ініціатив.

Нагадаю, що наша Громадська рада відкрита до діалогу, пропозицій та зауважень…»

Прес-служба ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва»

Проєкт реалізовано ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Європейського Союзу в рамках грантового компоненту проєкту EU4USociety.

EU4USociety – спільний проєкт Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу, що спрямований на посилення залучення, сталості, спроможності, актуальності та впливу українського громадянського суспільства у вирішенні актуальних внутрішніх, регіональних та глобальних викликів.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>