Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

Рух зеленого відновлення: огляд здобутків Вознесенської громади у 2023 р

Саме це нещодавно обговорили на засіданні обласного прес-клубу “Громадська префектура”, якій відбувся напередодні Нового року.

Здобутки діяльності коаліції “Ресурсний центр зеленого відновлення Миколаївщини”

По — перше, місцева рада прийняла відповідний пакет стратегічних рішень, які створили умови для  переходу опалення комунальних закладів на відновлювані джерела; вирішення застарілих ЕКО — проблем погодження з ТПВ, забруднення поверхневих вод, постачання питної води, озеленення,  енергобезпеки на основі сталих зелених рішень та інші.

Згаданий пакет пробем було ідентифіковано громадським аудитом ЕКО — ризиків реалізації місцевих політик, серією круглих столів та  громадською експертизою Стратегії ТГ Вознесенської ТГ на 2019-26 р. у форматі стратегічна екологічна оцінка (СЕО).

За рекомендацій згаданих досліджень:

  • У травні рада доручила робочій групі з управління Стратегією  врахувати СЕО при розробці змін у Стратегію. Реліз з описом еко-проблем на http://frgn.mk.ua/?p=13764.
  • Липневим рішенням ради внесено зміни у План соціально — економічного розвитку на 2019 – 2024 роки, якими заплановано:

Розробка Плану сталого енергетичного розвитку та клімату Територіальної громади міста Вознесенська до 2030 року;

Проведення інформаційно-просвітницьких заходів щодо впровадження відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) для мешканців територіальної громади міста Вознесенська.

  • Серіями рішень щодо змін у “Програму реформування і розвитку ЖКГ…” заплановані заходи 2023 р. щодо:

— Переходу на біосировину чотирьох котелен;

— Модернізації системи водопостачання — водовідведення;

— Створення комунальної сонячної електростанції;

— Запровадження інноваційної системи погодження з ТПВ зокрема на основі роздільного збору сміття та технологій компостування;

— Вивозу сміття після проведення мешканцями толок —  «Днів довкілля»;

— Впровадження комплексної системи обліку зелених насаджень «iTREE Ukraine».

Практичним кроком переходу на біосировину стала передача Фондом на баланс вознесенського КП «Тепло-Сервіс» котельного обладнання, що придбано за сприяння Програми розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Уряду Данії.

«Встановлення ЕКО — твердопаливного котла забезпечить необхідний рівень опалення Вознесенської гімназії,  Вознесенської ЗОШ I-III СТУП.№2,  КП «КНП Вознесенський МЦПМСД» (амбулаторія №1) та МФ ПАТ «Укртелеком», забезпечуючи комфорт і тепло для учнів, пацієнтів, працівників/ць навчальних, медичноих закладів.

Радою було виділено 195 тисяч гривень та наразі виготовляється проєктно — кошторисна документація. Наступним кроком стане реконструкція котельні зі встановленням твердопаливного котла у місті Вознесенськ та його запуск в експлуатацію»,  – прокоментував отримання котла Геннадій Мельник, директор КП Вознесенської міської ради «Тепло-Сервіс».

Для координації зусиль самоврядування та громадськості з формування та забезпечення зеленого відновлення на принципах відкритості, прозорості та «відбудови на краще» згаданим липневим рішенням було створено Центр зеленого відновлення Територіальної громади міста Вознесенська як окремий напрямок діяльності місцевого самоврядування ТГ.

В рамках компанії з впровадження ВДЕ грудневим рішення Вознесенської ради розпочато процедуру формування  “Компостний кластер”, що обєднає зусилля  шости громад Миколаївщини з вирішення проблем погодження з ТПВ.

А нещодавно стало відомо, що проєктна заявка Вознесенської ТГ з формування Плану сталого енергетичного розвитку підтримана ГО DiXi Group та буде реалізована за підтримки Європейського кліматичного фонду та уряду Нідерландів (MATRA).

По — друге,  Відпрацьовано практика участі жителів у зеленому відновленні.

З травня 2023 року Вознесенською молодіжною радою започаткована практика щомісячних «Днів довкілля» (еко — толок).  Це були прибирання стихійних звалищ http://frgn.mk.ua/?p=13826 та прибирання зони для відпочинку біля річки Південний Буг http://frgn.mk.ua/?p=13815 .

Фото Толок на вул Піщаній. Авторка: Вікторія Савчук, виконком Вознесенської міської ради:

http://frgn.mk.ua/wp-content/uploads/2023/07/7224-1.jpg
http://frgn.mk.ua/wp-content/uploads/2023/07/14444.jpg

Проєктні пропозиції та ідея толок зародилася за результатами серії навчань та круглих столів в рамках СЕО , що відбулися навесні у 4- районах м. Вознесенська та с. Новогригоріївка.

Місцеві ЕКО — активісти протягом червня-липня подали 44 зелених проєктних пропозицій до Програми комплексного відновлення Вознесенської громади. Всього робочій групі з відновлення Вознесенської громади надійшло 219 пропозицій.

Наслідком їх просування стало прийняття радою згаданих вище змін у місцеву Програму реформування і розвитку ЖКГ.

Фото-звіт з підсумкового прес-клубу “Громадська префектура”.

Запрошуємо місцевих депутатів та  ЕКО — активістів до співпраці!»

Пресслужба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»

Для довідки:

Ініціатива «Зелене відновлення Миколаївщини» впроваджує ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» за сприяння Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Уряду Данії.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>