Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

«Ресурсний центр зеленого відновлення Миколаївщини або Як Бузька, Вознесенська та Олександрівська ТГ просувають екопідхід (КЕЙС УСПІХУ 2023)»

Здобутки коаліції «Ресурсний центр зеленого відновлення Миколаївщини або Як Бузька, Вознесенська та Олександрівська ТГ просувають екопідхід (КЕЙС УСПІХУ 2023)»

У співпраці з місцевою владою, екоактивістами та за допомогою міжнародних донорів у Бузькій сільській, Олександрівській селищній та Вознесенській міській громадах запускають процеси відновлення.

Громади ставлять перед собою ще й амбітну мету: не просто відбудуватися, а зробити це екологічно.

[1] 

Коаліція місцевих громадських організацій та рад «Ресурсний центр зеленого відновлення Миколаївщини» (далі ЕКО-РЦ Миколаївщини ) розповідає, які рішення напрацювали для цього. 

У чому проблема?

На початку повномасштабного вторгнення військ РФ Вознесенськ, що на Миколаївщині, став ареною запеклих боїв. Тоді Україна зуміла зупинити просування ворога, але через бойові дії та ракетні обстріли місто зазнало значних руйнувань. У Вознесенську підірвано три мости, пошкоджено школи, дитячі садочки, міський басейн та каналізаційну насосну станцію. Постраждали більш ніж 700 приватних будинків та п’ятиповерхівка.

Яке рішення?

Попри те, що три  громади й досі потерпають від періодичних нальотів ворожих дронів, уже робляться  перші кроки до відновлення —  «ЕКО-РЦ Миколаївшини»  розробляє відповідні програми, тут працюють експертні та робочі групи, а волонтери/-ки допомагають відновити зруйновані будівлі.

Долати наслідки війни допомагає й зелена відбудова — тобто відбудова з думкою про захист довкілля. Такий підхід не лише про те, щоб відновити зруйноване, але й про те, щоб вдосконалити громади, зробити їх кращими.

У громадах Миколаївщини  в авангарді зеленої відбудови

— ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» (ФРММ).

 Саме ми впроваджуємо ініціативу «Зелене відновлення Миколаївщини».

* Проєкт «Зелене відновлення Миколаївщини» впроваджують за сприяння Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні в межах Програми із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Уряду Данії.

Також ініціатива підтримана в межах EPAIU, що здійснюється МФ «Відродження» за фінансової підтримки Швеції. Партнерами ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» у зеленому відновленні громади стали Бузька, Вознесенська,  та Олександрівська місцеві  ради та МБФ «Фонд громади Вознесенська».

Як це працює?

«Наша місія — зелені громади»

Навчання у «Школі громадянської дії». Авторка: Ріта Жукова, активістка ЕКО-РЦ Миколаївщини

Безумовно, лідером зеленої відбудови є Вознесенська міська громада!

З громадою  ФРММ співпрацює вже більш двадцяти  років. Ще у 2000-х роках фонд у партнерстві з місцевими активістами/-ками просував ідеї належного врядування та участі жителів/-льок в управлінні громадою.

З 2010 року за підтримки ФРММ десять таких органів самоорганізації стали представляти інтереси жителів мікрорайонів міста в питаннях благоустрою та екології.

На початку ж війни ФРММ надавала фінансову допомогу постраждалим від обстрілів. А вже з квітня минулого року ФРММ повернулася в громаду з ідеями зеленого відновлення.

Бузька та Олександрівська громади мають успішну п’ятирічку успішної взаємодії активістів/-ок із місцевим самоврядуванням задля вирішення згаданих проблем, зокрема запровадження роздільної системи збору сміття, толок тощо.

За словами директора фонду Михайла Золотухіна, впровадження змін у громадах найефективніше тоді, коли до них дотичні місцеві жителі. Тому ФРММ разом із міським головою вирішили створити спеціальну групу для розробки «Плану відновлення територіальної громади Вознесенська» — до неї увійшли місцеві небайдужі мешканці/-ки та екоактивісти/-ки.

Також фонд організував навчання для жителів громади щодо того, як краще використовувати проєктний менеджмент у відновленні та планувати зелене відновлення громади стратегічно.

Залучення громадськості не змусило чекати результатів. Адже саме громадська експертиза «Стратегії сталого розвитку Вознесенська на 2019-2026 роки» та Аналіз місцевого нормативно-правового забезпечення ТГ щодо екоризиків реалізації місцевих політик та впливу екопроблем на безпеку громади допомогли виявити актуальні проблеми, пов’язані з довкіллям у громаді. І вже цьогоріч на травневій сесії Міська рада доручила робочій групі, яка працює над стратегією, врахувати в ній цю екологічну оцінку.

«Стратегії — це обов’язковий для прийняття місцевими радами довготермінові плани розвитку, які розробляються, як правило, на 7-10 років. Це бачення, куди рухається громада.

 Проте реалізується стратегія через щорічні плани та програми розвитку, конкретні проєкти, на які виділяються чи залучаються кошти, — пояснює Михайло Золотухін. — Кожен із нас хоче жити в такому місці, де є чисті вода та повітря, споживати екологічні продукти, мати добре впоряджені території. Саме тому в екомодернізованій стратегії мають бути включені ті напрямки, виконання яких позитивно вплине на навколишнє середовище в майбутньому. І саме на основі стратегії має відбутися формування зеленої складової Плану відновлення нашої громади

Також важливим є внесення  послідовних кроків до зеленого відновлення у місцеві Плани економічного та соціального розвиту».

Від проблем до їх вирішення

Серед актуальних проблем із довкіллям у громадах — не лише ті, що їх принесла  війна. Зокрема, ще до повномасштабної війни у 3-х громадах  були проблеми з водопостачанням та водовідведенням, брак зелених насаджень, заповнений на 99% сміттєвий полігон. З початком повномасштабної війни викликів лише побільшало.

Навесні 2022 року замість зруйнованого мосту через малу річку Мертвовід збудували дамбу — основа дороги Миколаїв-Київ. Михайло Золотухін розповідає, що вже зараз, через рік після її зведення, на місці можна побачити перші ознаки екокатастрофи — фактично, застій води та болото в центрі Вознесенська.

Через зниження рівня води в ріках Південний Буг та Мертвовід під загрозою опинилося їхнє біорізноманіття. Страждає і якість води в Південному Бузі — а це основа водоспоживання в довколишніх містах і селах.

Небайдужі в трьох громадах об’єдналися, щоб шукати рішення, а ФРММ своєю чергою організував «Школу громадянської дії», де провів відповідні тренінги для охочих жителів та екоактивістів/-ок. Учасники/-ці тренінгів шукали можливі рішення до проблем з довкіллям у своїх громадах, ділилися своїми спостереженнями та досвідом у сфері створення екологічно-безпечного простору. 

У серії круглих столів на екотематику взяла участь понад сотня місцевих жителів, а за результатами цих заходів учасники та учасниці зробили пропозиції.

Навчання у «Школі громадянської дії» . Авторка: Ріта Жукова, активістка ЕКО-РЦ Миколаївщини

Так у Вознесенську громадськістю сформовано 44 екопропозиції до комплексного відновлення громади. Серед них, наприклад, такі:

  • «Green paradise» — створення екологічної зони відпочинку для покращення екосвідомості мешканців/-ок міста.
  • «Безпечний велорух = Безпечне довкілля» — задля підвищення рівня безпечного руху.
  • «РІЧКА» — проєкт для покращення екологічного становища річки Мертвовід у Вознесенську.
  • Проєкт щодо реконструкції полігону твердих побутових відходів — створення компостної станції та сміттєпереробного заводу, запровадження смітників з роздільним сортуванням відходів у всіх районах міста.
  • Встановлення сонячних електростанцій на комунальних підприємствах.
  • Інвентаризація всіх дерев у громаді.

Усі ці пропозиції потребують часу та ресурсу для втілення, але місцеві не сидять склавши руки. Так, жителі та жительки громади вже зараз збираються на щомісячні екотолоки з прибирання стихійних звалищ та зон відпочинку біля річки Південний Буг.

  • «Збереження природи та довкілля є нашою спільною відповідальністю. Маленькі дії, такі, як сортування сміття та дотримання чистоти, мають дійсно велике значення для збереження навколишнього середовища нашого міста.
  •  Толоки єднають та допомагають робити наше місто чистішим та охайнішим», — ділиться Голова Вознесенської молодіжної громадської ради Поліна Голик.

Толока з прибирання на березі річки Південний Буг у Вознесенську. Авторка: Ріта Жукова, активістка ЕКО-РЦ Миколаївщини

Описание: Изображение выглядит как на открытом воздухе, земля, одежда, человек

Автоматически созданное описание

Фото Толоки у селах Бузької громади. Авторка: Завідуюча будинку культури Світлана Фанта.

Три ключові  результати проєкту. Не лише виживання, а й розвиток

У 2023 році для жителів трьох громад  зелене відновлення стало не лише стратегічною метою, а й складовою місцевої полісі та питанням виживання.

Так, ФРММ у своїй роботі першочерговою задачею визначив перехід громад газового на відновлювані джерела енергії. Ціль в перспективі — досягти максимальної декарбонізації всієї громади.

По-перше, Розбудовано інституційне підгрунтя для сприяння розвитку участі громадян у прийнятті рішень для Бузької, Вознесенської та Олександрівської ТГ. Для цього сформовано Ресурсний центр зеленого відновлення з одного боку, як підрозділ ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва», з іншого як місцеві полісі згідно рішень місцевих рад щодо змін у Плани соціально-економічного розвитку. Докладніше у наступному розділі.

По-друге, Ресурсним центром створено умови для поступового впровадження тепло-енергозабезпечення на основі зелених технологій.

 Бузька, Вознесенська, Олександрівська ради прийняли відповідні пакети стратегічних рішень, які створили умови для  переходу опалення комунальних закладів на відновлювані джерела; вирішення застарілих екопроблем: погодження з ТПВ, забруднення поверхневих вод, постачання питної води, озеленення,  енергобезпеки на основі сталих зелених рішень та інші.

Згаданий пакет проблем було ідентифіковано громадськими аудитами місцевих  екоризиків реалізації місцевих політик, зокрема учасниками/-цями серії одноденних навчань та круглих столів.

Фокус-група у Вознесеській громаді. Авторка: Ріта Жукова, активістка ЕКО-РЦ Миколаївщини

Загалом, за рекомендаціями згаданих досліджень та в результаті адвокаційної діяльності  місцевими радами було прийняти шість рішень. (у Вознесенській – чотири; в Олександрівській – одне, у Бузькій громаді – одне рішення.)

Ці два результати важливі представникам/-цям громадськості та органів місцевого самоврядування трьох громад проєкту, які скоординували зусилля для формування та запуску місцевих полісі зеленого відновлення. 

По-третє, Котел на біомасі, які отримала Бузька у липні, а Вознесьнська та Олександрівська  громади у на початку вересня 2023 року.

Фото  отримання котла. Автор: Роман Секкер, заступник селищного голови.

Справжнім успіхом є запуск котельної на біомасі у Бузька громаді!

У Бузькій сільській громаді встановлено та запущено твердопаливний котел на біомасі + дизельний електрогенератор. 

Внеском бюджету громади були  237 000 гривні, які були виділені рішенням сільської ради №11 від 09.08.2023 р. За ці кошти протягом вересня-листопада 2023 р. здійснено монтаж котла та капітальний ремонт системи опалення у будинку культури, які знаходиться у центрі старостинського округу у с. Вознесенське.  Котел потужністю 40 к Вт. розрахований на обігрів будинку культури 400 кв метрів.

Це важливо  жителям Бузької сільської громади (6134 осіб). Особливо клієнтам/-кам будинку культури (а їх більше 1000 осіб).  У період опалювального сезону його клієнтами/-ками є близько 1000 жителів   5-ти сіл Вознесенського округу (с. Вознесенське, с. Малосольоне, с. Рацинська дача, с. Солдатське, с. Степове). Вони  матимуть змогу комфортно працювати, проводити репетиції, організовувати роботу в гуртках та просто відвідувати Будинок культури, не дивлячись на холодну пору року.

Фото ЕКО-котла Бузької громади. Автор: Завідуюча будинку культури Світлана Фанта.

У Вознесенській міській  та Олександрівській селищній громадах, створено умови для встановлення та запуску твердопаливних котлів  на біомасі . А саме у:

  • Олександрівському селищному ліцеї ім. Т.Г Шевченко (вул. Генерала Подзігуна буд. 244 , с. Олександрівка).  Рішенням селищної ради №1 від 15.09.2023 р. на виготовлення ПКД  та монтаж з бюджету селищної  громади 2023 р. виділено 237 000 грн. ПКД вже розробили.

Це важливо жителям Олександрівської селищної громади ( 9 020 осіб). Особливо 5 000 жителів селища Олександрівське, зокрема  1500 осіб безпосередніх користувачів сервісів навчального закладу (609 учнів, вчителів та адмінперсоналу – 86 ), їх родин  та майбутніх користувачів Центрального спортивного комплексу громади, який будується.

  • Вознесенській котельній (вул Київська буд 210 -Б, м. Вознесенськ) . Рішенням міської ради №1 від 14.07.2023 з бюджету міської громади 2023 р на виготовлення ПКД  та монтаж виділено 297 000 грн.–

Це важливо жителям Вознесенської міської громади  (38 000 осіб). Особливо більш 10 000 клієнтів двох освітніх закладів (Вознесенська гімназія,  Вознесенська ЗОШ I-III СТУП.№2), та медичного закладу ( КП «КНП Вознесенський МЦПМСД» (амбулаторія №1) та МФ ПАТ «Укртелеком».

Які зміни в трьох громадах було досягнуто у 2023 році

По-перше, розбудовано інституційне підгрунтя для участі громадян/-ок в прийнятті рішень . Для цього сформовано Ресурсний центр зеленого відновлення. А саме :

 З одного боку , як підрозділ ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва». Він діє згідно Наказу  директора ФРММ №39 від 10.03.23 р.

З іншого, як  місцеві полісі згідно рішень трьох рад про затвердження змін у місцевих планів соціально – економічного розвитку, якими заплановано створення та діяльність Ресурсного центру зеленого відновлення.  А саме у :

  • Вознесенській міській громаді. Рішенням міської ради №12 від 14.07.2023 р. внесені змін до плану соціально-економічного розвитку на 2019–2024 роки.
  • Олександрівській селищній громаді. Рішенням селищної ради №11  від 16.06.2023 р. внесені зміни  до плану соціально-економічного розвитку на 2019–2024 роки.
  • Бузькій сільській громаді. Рішенням сільської ради №1 від 22.12.2023 р.  внесені змін до плану соціально-економічного розвитку на 2019 – 2024 роки.

По-друге, сворено умови для поступового впровадження тепло-енергозабезпечення на основі зелених технологій. А саме:

З одного боку,  відпрацьована участь жителів/-ок у зеленому відновленні. В усіх трьох громадах місцеві екоактивісти/-ки стали практиками з організації толок.  Випускниками/-цями навчань та круглих столів проєкту напрацьовано пакет  з 9-ти зелених проєктних ідей, що стали основою пропозицій до згаданих прийнятих рішень рад. 

Так у Вознесенській ТГ  ЕКОактивісти/-ки подали 44 зелених проєктних пропозицій до Програми комплексного відновлення Вознесенської громади. Всього робочій групі з відновлення Вознесенської громади надійшло 219 пропозицій .

А  з іншого боку, місцеві ради прийняли відповідні пакети стратегічних рішень, які створили умови для  переходу опалення комунальних закладів на відновлювані джерела; вирішення застарілих екопроблем, погодження з ТПВ, забруднення поверхневих вод, постачання питної води, озеленення,  енергобезпеки на основі сталих зелених рішень та інші.

Згаданий пакет проблем було ідентифіковано громадськими аудитами місцевих  екоризиків реалізації місцевих політик, зокрема учасниками/-цями серії одноденних навчань та круглих столів.

За рекомендаціями згаданих досліджень та в результаті адвокаційної діяльності  місцевими радами було прийняти сім рішень. (у Вознесенській – п’ять рішень; в Олександрівській – одне рішення; у Бузькій громаді – одне рішення.).

Одне рішення Бузької сільської ради

На грудневій сесії сільської  ради за рекомендаціями коаліції «Ресурсний центр зеленого відновлення Миколаївщини» було прийнято  рішення №1 від 22.12.2023 , яке зробить сталим зелене відновлення у громаді.

Зокрема, мова йде про внесення змін до плану соціально-економічного розвитку на 2019 – 2024 роки, яким заплановано не тільки перехід на відновлювані джерела енергії системи культури  та освіти, а й:

  • Розробка «Плану сталого енергетичного розвитку Бузької сільської територіальної громади до 2035 р;
  • Розробка «Плану адаптації до  наслідків змін клімату Бузької сільської ради»
  • Розробка Плану відновлення Бузької сільської  ради, що матиме «зелені проєкти»;
  • Проведення інформаційно-просвітницьких заходів щодо запровадження ВДЕ в домогосподарствах, об’єктах комунального власності, бізнесу.  Надання консультацій та комунікація з громадськістю та ЗМІ;
  • Приєднання до  Європейської ініціативи «Угода мерів» — руху за збереження клімату та енергії на місцевому рівні  https://com-east.eu/uk/pro-nas/ugoda-meriv/n .

Для координації зусиль самоврядування та громадськості було створено Центр зеленого відновлення Бузької територіальної громади як окремий напрямок діяльності місцевого самоврядування ТГ.

Прийняттю рішення передували громадській аудит діючих рішень, засідання робочої групи та круглий стіл з їх напрацювання.

Огляд здобутків зеленого відновлення  у Бузькій громаді на http://frgn.mk.ua/?p=14085

Одне рішення Олександрівської селищної ради

На червневій сесії селищної ради за рекомендаціями коаліцій громадських організацій «Ресурсний центр зеленого відновлення Миколаївщини» було прийнято  важливе рішення, яке зробить сталим зелене відновлення в Олександрівській громаді.

Зокрема, мова йде про внесення змін до плану соціально-економічного розвитку на 2019–2024 роки, яким заплановано не тільки перехід на відновлювані джерела енергії системи  освіти, а й:

  • Приєднання до Європейської ініціативи «Угода мерів» – руху за збереження клімату та енергії на місцевого рівні https://com-east.eu/uk/pro-nas/ugoda-meriv/n ;
  • Розробка «Плану сталого енергетичного розвитку Олександрівської селищної територіальної громади до 2035 року»;
  • Розробка «Плану адаптації до наслідків змін клімату Олександрівської селищної ради»;
  • Проведення інформаційно-просвітницьких заходів щодо запровадження відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) у домогосподарствах, об’єктах комунальної власності, бізнес-структурах. Надання консультацій та комунікація з громадськістю та ЗМІ.

Для координації зусиль самоврядування та громадськості з формування та забезпечення зеленого відновлення на принципах відкритості, прозорості та «відбудови на краще» буде створено Ресурсний центр зеленого відновлення як окремого напрямку діяльності місцевого самоврядування ТГ.

П’ять рішень Вознесенської міської ради

  • У травні 2023 р. рада доручила робочій групі з управління Стратегією  врахувати СЕО при розробці змін у Стратегію. СЕО було проведення в рамках проєкту Фонду за підтримки МФ «Відодження» , якій мав сінергетичний ефект . Реліз на http://frgn.mk.ua/?p=13764.
  • У липі 2023 рада прийняла рішення  № 12 щодо змін у План соціально-економічного розвитку на 2019-2024 роки якім заплановано формування та діяльність «Ресурсний центр зеленого відновлення» . Їм заплановано:

Розробка Плану сталого енергетичного розвитку та клімату Територіальної громади міста Вознесенська до 2030 року. (У грудні 2023 стало відомо, що відповідна  проєктна заявка Вознесенської ТГ підтримана ГО DiXi Group та буде реалізована за підтримки Європейського кліматичного фонду та уряду Нідерландів (MATRA) ;

Проведення інформаційно-просвітницьких заходів щодо впровадження відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) для мешканців територіальної громади міста Вознесенська (На його виконання щомісячно проводятся толоки, консультації щодо компостування та інш).

Реліз щодо рішення http://frgn.mk.ua/?p=13836 .

  • Серіями рішень щодо змін у «Програму реформування і розвитку ЖКГ…» заплановані заходи 2023 р. щодо:

— Переходу на біосировину чотирьох котелен;

— Модернізації системи водопостачання — водовідведення;

— Створення комунальної сонячної електростанції;

— Запровадження інноваційної системи погодження з ТПВ, зокрема на основі роздільного збору сміття та технологій компостування;

— Вивозу сміття після проведення мешканцями толок —  «Днів довкілля»;

— Впровадження комплексної системи обліку зелених насаджень «iTREE Ukraine».

Текст програми з відповідними позначками у файлі  Dod 6.1.6 VozGKG.pdf на https://drive.google.com/file/d/1rhcRaPq3dGkN022KXFc7fRPa877urwUM/view?usp=sharing .

 В рамках компанії з впровадження ВДЕ грудневим рішенням Вознесенської ради розпочато процедуру формування  «Компостний кластер», яка об’єднає зусилля  шести громад Миколаївщини, зокрема трьох громад проєкту .

«Вся наша робота спрямована на подолання еконаслідків повномасштабної війни РФ проти України та є основою для планування просторового розвитку громади. Тому ми просуваємо прийняття та реалізацію згаданого пакета рішень органів місцевого самоврядування. За їх допомогою, збалансувавши побажання різних груп жителів/-ок та наявних на нашій території ресурсів та обмежень, ми зможемо налагодити зелене відновлення та спрогнозувати зелене зростання громади», — говорить Михайло Золотухін.

Ще більше корисних рішень!

5 кроків до зеленої відбудови

За словами Михайла Золотухіна, залучення жителів/-ок громади до місцевих проєктів — це не лише про надання їм можливості висловити свої думки про те, як краще здійснювати прибирання сміття чи де потрібно відремонтувати систему водопостачання. Насамперед, це дає людям можливість реальної участі у формуванні бачення зеленої відбудови громади на краще у майбутньому.

Очільник ГО ділиться власним досвідом, який міг би бути корисним для інших громад — він пропонує 5 кроків, які громади можуть зробити для того, щоб запустити в себе зелену відбудову:

  1. Створити за ініціативою екоактивістів/-ок робочу групу. Це може бути як колаборація активістів/-ок, посадовців/-виць і депутатів/-ок, так і робоча група місцевого голови/виконкому ради/постійної депутатської комісії.
  2. Залучити дієві механізми демократії участі. Наприклад, молодіжну громадську раду.
  3. Провести громадську експертизу та громадські обговорення викликів та шляхів зеленого відновлення. Знайти експертів/-ок та гроші для втілення конкретних проєктів — для цього варто розглядати як міжнародних донорів, так і можливі місцеві джерела фінансування.
  4. Організувати навчання активістів/-ок, посадовців/-иць, депутатів/-ок на тему шляхів зеленого відновлення. Зокрема, вивчати законодавство та зелені технології, діючі практики їх застосування на основі проєктного менеджменту та екорезультативні показники.
  5. Також робоча група разом з громадською радою має організувати широку участь жителів/-ок у формуванні пакета пропозицій до місцевих рішень відновлення (це можуть бути місцеві стратегії, програми чи плани відновлення).

Директор ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» додає: якісні стратегія, програма комплексного відновлення, план відновлення — це ще й підстави для швидкого залучення інвестицій, отримання міжнародної та державної допомоги, планування конкретних заходів для подальшого відновлення та розвитку.

А відтак — реальні можливості для українських громад брати своє майбутнє у свої руки та робити його кращим.

Запрошуємо місцевих депутатів/-ок та  екоактивістів/-ок Миколаївщини до співпраці!»

Пресслужба ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва»

Для довідки:

Ініціатива «Зелене відновлення Миколаївщини» впроваджує ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» за сприяння Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні за фінансової підтримки Уряду Данії.

Також ініціативу підтримано в межах EPAIU, що здійснюється МФ «Відродження» за фінансової підтримки Швеції.

Партнерами ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» у зеленому відновленні громади стали Бузька, Вознесенська та Олександрівська місцеві  ради та МБФ «Фонд громади Вознесенська».

Думки, висновки та рекомендації, висловлені авторами матеріалу, належать виключно їм та не обов’язково відображають офіційну позицію UNDP, Європейського Союзу та/або інших міжнародних партнерів.


Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>