Ресурсний центр ГУРТ

Ресурсний центр ГУРТ
Анализ интернет сайта



free counters

РЕЗУЛЬТАТИ ГРАНТЕРІВ КОНКУРСУ ФРММ «СОЛІДАРНІ ДІЇ ОБ’ЄДНАНЬ ГРОМАДЯН ТА МІСЦЕВОГО БІЗНЕСУ ДЛЯ ЕФЕКТИВНИХ БЮДЖЕТІВ МИКОЛАЇВЩИНИ — 2016»

итоги_0Організації громадянського суспільства в г Миколаєві, м Вознесенську, м Первомайську, села Добре Баштанського району, з села Покровка Очаківського району створили 7 партнерств. Як приклад, ГО «Вознесенська асоціація розвитку місцевої демократії» підписала договори про співпрацю з 6-ю місцевими організаціями громадянського суспільства.

Згідно розроблених стратегій 7 партнерств провели: 7 моніторингових досліджень і адвокаційних компаній з просування ефективності та відкритості бюджетного процесу міст Миколаєва, Вознесенська, Первомайська сіл Баштанського та Очаківського районів.

Спільним викликом моніторингів стало те, що органи місцевого самоврядування (ОМС) трьох міст обласного значення нікому не відповіли з першого разу.

Так міські ОМС дали повну відповідь тільки з третього разу публічного резонансу в ЗМІ, депутатських запитів і круглих столів. А сільські ОМС дали відповідь або в суді або після втручання районної адміністрації та компетентних органів. Покровська сільська рада відповіла тільки в ході розгляду судової скарги громадської організації в суді.

 

Досягнення компаній адвокасі грантерів:

  1. Як результат скарг двох вознесенських учасників партнерства державна фінансова інспекція (ДФІ) у Миколаївській області в першому кварталі 2017 року почне аудиторську перевірку виконавчих органів Вознесенського міської ради.. Завдяки зверненням «Вознесенської асоціації розвитку місцевої демократії» (ВАРМД) були зняті грифи «Для службового користування» ще з 4-х матеріалів Генерального плану м. Вознесенська . Реліз за підсумками ВАРМД на http://frgn.mk.ua/?p=8693.

Це стане другим аудитом ДФІ. На виконання рекомендацій попередніх аудитів ДФІ, що збіглися з висновками моніторингових досліджень ФРММ і його грантера громадської організації «Асоціація правників «Правозахист»» миколаївський міський голова скасував два тендери. А миколаївський міська рада у квітні серпні та грудні 2016 року лише, прийняв бюджетні програми з урахуванням рекомендацій перевірки, але запровадив практику розміщення бюджетних програм та звітів про їх виконання на сайті міськради.

Це дає реальну надію і на поліпшення прозорості, ефективності та доброчесності бюджетного процесу в г Миколаєві і Вознесенську.

Також в результаті проектів 2-х вознесенських місцевих цивільних груп на офіційному сайті міськради стали поводиться е-консультації бюджетного процесу, оновилася інформація про архітектурно-містобудівній раді. А надходження від пайових внесків збільшилася в 2016 р в 2 рази. Реліз за підсумками проекту ОСН «Перлина гаю» на http://frgn.mk.ua/?p=8673.

  1. За пропозицією моніторингів БФ «Сарока» (м Первомайськ) http://frgn.mk.ua/?p=8639 і ГО «Всеукраїнське об’єднання« Незалежна спілка спортсменів»» http://frgn.mk.ua/?p=8642 комісіями Миколаївської ОДА проводяться перевірки виявлених прогнозами порушень. Також органами поліції відкритті кримінальні справи. В г Первомайську за рекомендаціями моніторингів у 2017 році буде впроваджена е- система прозорий бюджет (Продукт ГО «Ейдос);
  2. Результатом адвокаційної компанії ГО «Всеукраїнське об’єднання« Незалежна спілка спортсменів»» стало рішення облради, що врахував пропозиції громадського моніторингу щодо перерозподілу кошти обласного бюджету з ремонту адміністративних об’єктів на ремонт спортивних залів. Також органами пліції відкрито 2 кримінальних впровадження за фактами виявлених моніторингом;
  3. Результатом адвокаційної компанії сільській ГО «Кінбурнська громада» (село Покровка Очаківського району) стало надання сільською радою інформації про надходження і витрати бюджету села як результату судового позову громадської організації з сільською радою;
  4. Результатом адвокаційної компанії сільській ГО «Мрії збуваються» (с. Добре Баштанського району) стала презентація головним бухгалтером добренской сільської ради надходжень і витрат сільського бюджету на круглому столі за участю активу с. Добреа і Баштанського району. Пост-реліз на http://frgn.mk.ua/?p=8479.

За результатами виборів 18 грудня 2016 р керівник моніторінгового проекту Лариса Фігура стала депутатом Баштанської об’єднаної громади (ОТГ) і має намір просувати прозорий місцевий бюджет в Баштанської ОТГ, відстоюючи інтереси рідного села Добре в об’єднання громад.

 

Всі 7 партнерств в рамках адвокаційних компаній звернулися з вимогами до міських/сільських голів виправити порушень законодавства, що виявлені в моніторингу. Але нажаль відповідної реакції поки не отримали.

Тому майже всі апелювали до органів районної/обласної державної влади або до суду, прокуратури, поліції або державної фінансової інспекції.  І це допомогло налагодити більш  конструктивний діалог між органами місцевого самоврядування та громадскими партнерствами.

 

Всі організації – грант ери війшли у склад до всеукраїнського «Партнерства за прозорі місцеві бюджети».

 

Про хід та результати реалізації проектів грантерів вийшло 256 матеріалів в інтернеті (159 в інтернет – ЗМІ, 97 в соціальних медіа) і 3 на телебаченні про діяльність грантерів. А саме:

  1. ГО «Вознесенська асоціація розвитку місцевої демократії». 41 матеріалів (23 в інтернет-ЗМІ; 18 в соціальних медіа). Аналітика на http://frgn.mk.ua/?p=8390
  2. ОСН «Перлина гаю» (м Вознесенськ). 31 матеріалів в інтернеті. (14 в інтернет-ЗМІ; 17 в соціальних медіа). Реліз http://frgn.mk.ua/?p=8673 . Стаття на http://frgn.mk.ua/?p=8383 ;
  3. ГО «Мрії збуваються» (с. Добре Баштанського району). 25 матеріалів інтернеті. (15 в інтернет-ЗМІ; 10 на Станиця Фейсбук). Реліз за підсумками http://frgn.mk.ua/?p=8479 , в тому числі з аналітичним документом що на http://frgn.mk.ua/?p=8577 ;
  4. Благодійний фонд «Сарока» (м. Первомайськ). 44 матеріалів в інтернеті. У тому числі: 22 в інтернет – ЗМІ; 22 в соціальних медіа Реліз підсумкового круглого столу http://frgn.mk.ua/?p=8710 ;
  5. ГО «Кінбурнська громада» (с. Покровка Очаківського району). 41 матеріал в інтернеті. У тому числі: 29 в інтернет-ЗМІ; 12 в соціальних медіа. реліз http://frgn.mk.ua/?p=8651 ;
  6. ГО «Всеукраїнське об’єднання« Незалежна спілка спортсменів »». 62 матеріал в інтернеті. 40 в інтернет-ЗМІ; 22 в СОЦІАЛЬНИХ медіа. Реліз підсумкової прес-конференції на http://frgn.mk.ua/?p=8642 ;
  7. Громадська організація «Асоціація правників« Правозахист ». 41 матеріал в інтернеті. У тому числі: 27 в інтернет — ЗМІ; 14 в СОЦІАЛЬНИХ медіа. І три на обласному ТБ. Реліз за підсумками моніторингу http://frgn.mk.ua/?p=8572 . Реліз підсумкової прес-конференції на http://frgn.mk.ua/?p=8706 .

 

20.12.2017 р.

 

Прес-служба ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»  (ФРММ)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>